Vesti

Prikupljeno 125,500 potpisa građana za uvođenje kazne doživotnog zatvora

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obradilo je potpise građana prikupljene u inicijativi Fondacije Tijana Jurić za uvođenje kazne doživotnog zatvora, i saopštilo da je od ukupno predatih 158.460, ispravno više od 125,5 hiljada potpisa.

Kao nadležni organ za vođenje Jedinstvenog biračkog spiska (JBS), na zahtev Narodne skupštine, ovo ministarstvo proverilo je da li su svi potpisnici Inicijative upisani u JBS, odnosno da li ima najmanje 30.000 potpisnika sa ispravnim podacima koliko je potrebno da bi Narodna skupština uvažila građansku inicijativu.

Posao prepisa podataka u elektronski oblik i provere podataka urađen je za 45 dana, a u ministarstvu ističu da je u redovnim okolnostima za takav posao trebalo najmanje 6 meseci rada.

Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, rekao je da se sada čeka potez države, i izrazio očekivanje da se na to neće dugo čekati.

- Sada su potpisi i zvanično u Narodnoj skupštini Republike Srbije i više ne postoji nijedna prepreka da se Predlog izmene Krivičnog zakonika pojavi pred narodnim poslanicima. Duboko verujem da se na taj momenat neće dugo čekati, verujem i ministarki pravde, gospođi Neli Kuburović, da će ispuniti obećanje i da će se predlog ubrzo naći u skupštinskoj proceduri. Takođe bih želeo i da pojasnim da je razlika u prvobitnom boju prikupljenih potpisa i onih koji su prihvaćeni kao ispravni, u tome što jedan broj građana nije želeo da upiše svoj jedinstveni matični broj. Mi smo se kao organizacija pre prikupljanja potpisa konsultovali sa poverenikom za informacije od javnog značaja, gospodinom Rodoljubom Šabićem, koji je napisao preporuku da se takvi potpisi mogu prihvatiti uz druge podatke, poput broja iz lične karte, ali se to po zakonu još uvek ne može prihvatiti. Ipak, to nikako ne menja stvar, prikupljeno je četiri puta više potpisa nego što je dovoljno, rekao je Igor Jurić.

Potpisi građana prikupljani su u periodu od 23. do 29. oktobra prošle godine, s ciljem izmene Krivičnog zakonika, odnosno uvođenja doživotnog zatvora za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnika ili trudne žene.

Činjenica da se kazna doživotnog zatvora primenjuje u većini zemalja Evrope i sveta, bila je argument više za Fondaciju Tijana Jurić da inicira pooštravanje kaznene politike u Srbiji. 

Fondacija Tijana Jurić odlučila se na ovaj potez nakon brojnih teških i svirepih ubistava dece u Srbiji.

- Uvođenjem kazne doživotnog zatvora sprečiće se mogućnost da se ubice dece nakon odslužene kazne, ponovo se nađu na slobodi i tako dobiju priliku da počine još monstruoznije delo, zaključio je Igor Jurić.

Realizacija građanske inicijative - prikupljanja potpisa građana - sprovedena je u okviru projekta "Institucionalna podrška Fondaciji Tijana Jurić - unapređenje bezbednosti dece u skladu sa evropskim standardima" na kojem je Fondacija partner sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) a koji je podržala Švedska.