Vesti

Istraživanje aktivističkih kapaciteta medijskih radnika

U Regionalnom centru za  profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu je 25. 1. 2018. održana tribina na kojoj je predstavljen zbornik „Pasivni aktivizam novinara” u kome su objavljeni rezultati i interpretacija istraživanja o aktivističkim kapacitetima medijskih radnika sa na području Republike Srbije. Istraživanje je obavljeno tokom 2017.

Ovaj zbornik predstavlja nastavak istraživanja „Prekarizacija rada i radnika: Radnici bez zanimanja i medijski radnici – tipološka analiza” koje je obavljeno krajem 2014. godine. Rezultati istraživanja su objavljeni u zborniku „Od novinara do nadničara: Prekarni rad i život”. Oba istraživanja su obavljena u okviru aktivnosti Centra za razvoj sindikalizma iz Beograda. Rukovodilac Centra kao i oba istraživanja, bio je Srećko Mihailović, sociolog.

Govornici na tribini su bili:

Srećko Mihajlović, rukovodilac istraživanja, prof. dr Miroslav Ružica, Đorđe Vlajić, Tanja Jakobi, Zorica Miladinović i prof. dr Đokica Jovanović, koji predstavljaju deo istraživačkog tima.

Izjava Srećka Mihajlovića, rukovodioca istraživanja, data pre početka tribine.

Rad Udruženog pokreta slobodnih stanara, Niš (UPSS) podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.