Vesti

Tribina - Kako menjati stvarnost? (video)

Dana 19. februara 2018. godine, u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu, održana je tribina „Kako menjati stvarnost”.

Sala Regionalnog centra nije mogla da primi sve zainteresovane građane, stajalo se i u sali i van nje. Voditelj tribine bio je dr Ratislav Dinić, član UPSS.

Trinbinu je otvorio Vladimir Marović, Lokalni front Kraljevo, rekavši da "zvanične strukture kod nas se ne daju korigovati, naš aktivizam ne podrazumeva njihovu korekciju, naš aktivizam podrazumeva njihovo uklanjanje, oni moraju otići" nazvavši postojeće stanje "autoritarnom kleptokratojom".

Jovo Bakić je prvo govorio o stvarnosti, o statistici koja ne pokazuje nego prikriva, da živimo u "mafijaškom društvu" i da je Srbija "društvo koje ima najveće nejednakkosti u Evropi prema podacima Evrostat-a". Opisujući stanje u zemlji naglasio je da u Srbiji samo 1% građana ima primanja veća od 1.000 evra a da je minimalac u Nemačkoj 1.500 evra.

"Već ovaj podatak kada se kaže dovoljno Vam govori kakva je naša situacija. Nije izmišljena reč koja je opisuje dobro, najbliže tome je verovatno katastrofa" rekao je Jovo Bakić pitajući "da li je to posledica objektivnih teškoća ili je posledica jednog mafijaškog sistema i kakva je funcija u tome političkog sistema?".

Ocenio je da smo u poslednjih 28 godina svedoci gradnje jednog "patronažno-klijentelistićkog" sistema. Da politička karijera u Srbiji služi za brzo bogačenje.

Postavljajući pitanje "šta nam valja činiti?" ukazao je da odgovor nude UPSS, Lokalni front, Ne da(vi)mo Beograd i po njegovom mišljenju ljudi iz Mladenovca. Da se građani, u mestu svog života, moraju samoorganizovati, da nam niko neće pomoći do nas samih i da se moramo udruživati na bazi solidarnosti.

Đokica Jovanović je ukazao da su levicu i leve ideje, ne samo režim nego i kapitalizam koji je pobedio, predstavili kao nešto što je "pogubno za društvo, nešto što odnosi bilo kakvu životnu šansu i nešto što se vezuje za totalitarizme, odsustvo demokratije, odsustvo slobodne misli" i ustvrdio da "nema socijalizma bez demokratije, nema socijalizma bez slobodne debate, nema socijalizma bez neslaganja". Kao i u slučaju Lokalnog fronta tako i u UPSS-u "naša organizacija je horizontalna, kod nas nema lidera, kod nas nema onih koji se moraju slušati, kod nas debate znaju da traju iscrpljujuće i po nekoliko sati ali svi u UPSS znaju, ako ništa drugo, da zbog solidarnosti imaju obavezu da kažu ono što misle pa makar se drugi ne slagali sa njim". Ocenio je da su sadašnje levice ustvari pseudolevice jer levica ne mođe biti neko ko je doveo do ovakvog zakona o radu.

Sve političke garniture, i vlast i takozvana opozicija, potrudile su se da temeljito razore gradsku privredu i sada govore kako će Niš živeti od turizma, rekao je Đokica Jovanović. Svoje izlaganje je završio citiranjem komisije Evropske unije, "politička elita u zemljama regiona (odnosi se i na Srbiju) povezana je sa kriminalnim strukturama".

Predrag Voštinić je ocenio da za sadašnje stanje nisu krivi samo političari već da je poprilična odgovornost na nama. Obračajući se mlađoj generaciji, u ime starije generacije, rekao je da je "naša generacija je ovo upropastila, naša generacija vlada i naša generacija mora ovo da sredi zbog Vas. Nema priče o tome da će to neko drugi uraditi".

"Nemojte se teštiti time da postoji dno. I kažu dotakli smo dno! Kakvo dno? Kopaš čoveće, što dublje kopaš dno i dalje postoji samo si u većoj jami. Nema dna, prestani da kopaš, pogledaj gore, gore su neka rešenja" rekao je Voštinić obraćajući se prisutnim građanima.

Veliko interesovanje za tribinu je bilo i među medijima koji su preneli dešavanja na tribini.

Jovo Bakić: Srbija ima najveće društvene nejednakosti u Evropi
Bakić: Još ne postoji reč koja dobro opisuje našu situaciju
Јово Бакић о лажима власти
Jovo Bakić: Srbija ima najveće društvene nejednakosti u Evropi
Održana tribina „Kako menjati stvarnost“?
Јово Бакић: Власт говори да је просечна плата у Србији 390 евра, али не кажу да 80 одсто запослених прима мање од тог износа

Rad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.