Vesti

Prijavite hvatanje divljih ptica!

Zima i prolećna seoba ptica koja je pred nama periodi su godine kada brojni krivolovci hvataju zakonom zaštićene ptice pevačice. Mnoge od njih završiće u skučenim i prljavim kavezima na berzama sitnih životinja, ispod tezgi na pijacama i vašarima širom Srbije, a oni hrabriji ponudiće ih preko internet oglasnika. Bezobzirni krivolovci, zarad neznatne lične koristi, svake godine na ovaj način povrede i usmrte na hiljade nedužnih stvorenja.

Da ovakav vid uništavanja ptica nije retka pojava potvrdio je Tim za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koji je u nedelju 25. februara 2017. na berzi sitnih životinja u Pančevu otkrio pokušaj prodaje dve zimovke i dva češljugara koji su uhvaćeni u prirodi. Brzom reakcijom članova tima i policajaca PS u Pančevu počinilac ovog krivičnog dela je priveden a ugrožene ptice zbrinute.

Milan Ružić iz Društva oštro osuđuje hvatanje divljih ptica za prodaju i držanje u kavezima, što je redovna pojava u mnogim delovima Srbije. Prema Ružićevim rečima, divlje ptice hvataju mrežama, klopkama ili na lepak, a osnovni motiv krivolovcima i onima koji kupuju krivolovljene ptice jesu lepota perja i prijatna pesma ptica pevačica. Prema dostupnim podacima najčešće žrtve među pticama su češljugar, čižak, zimovka, konopljarka i zelentarka.

Šteta koja se nanosi prirodi je nenadoknadiva budući da ptice često uginjavaju zbog stresa izazvanog hvatanjem i vremena provedenog van prirodnog okruženja. Oni koji se odluče da poseduju neku od divljih ptica bivaju prevareni i uvučeni u lanac kršenja zakona time što poseduju vrstu čije hvatanje, prodavanje ili držanje je zakonom zabranjeno.

Držanje divljih životinja u zatočeništvu ograničeno je isključivo na one koje su i odgajene van slobodne prirode, o čemu preciznu evidenciju vodi Ministarstvo zaštite životne sredine, dok držaoce životinja u zatočeništvu kontrolišu pokrajinski i republički inspektori zaštite životne sredine.

Umesto hvatanja i prodaje, Društvo predlaže organizovane akcije prihrane ptica, posebno u zimskim mesecima, kada hrane u prirodi ponestane, a kada je mnogim jedinkama preživljavanje veoma otežano. U takvim uslovima, pojedinci, grupe, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, naročito lovci, mogu pomoći da se spasu cela jata, a da se pri tome uživa u lepotama raznolikog sveta ptica.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva sve građane da im prijave slučajeve hvatanja divljih ptica.