Vesti

RADIONICA SA SILVENOM LAZARISOM (SYLVAIN LAZARUS)

U Novom Sadu 28. februara i 01. marta 2018. godine, u organizaciji Grupe za konceptualnu politiku (GKP) i Omladinskog centra CK13, održana je radionica na kojoj su učestvovali:

  • Sylvain Lazarus, Pariz
  • Rastislav Dinić i Saša Petrović iz UPSS, Niš
  • Noa Treister, Beograd
  • Petar Atanacković, Potsdam (Nemačka)
  • Omladinski centar CK13, N. Sad: Hana Kukučka, Ozren Lazić, Borislav Prodanović
  • GKP-a, N. Sad: Branislav Kozarčić, Savo Romčević, Zoran Gajić, Slobodan Stošić, Branka Ćurčić
  • Jelena Nikolić, konsekutivni prevod

I dan – sreda, 28. februar: od 11h – 17h

Prvi dan je protekao u predstavljanju UPSS-a i njegovih aktivnosti od svog nastanka do danas. Prisutni su iskazivali veliko interesovanje za rad UPSS-a, a po pitanjima može se zaključiti da ih muče slični problemi. Na osnovu reakcija domaćina i gostiju iz inostranstva, moglo se osetiti da im se dopada način na koji UPSS pristupa rešavanju problema sa kojima se kao građani suočavaju. Razmatrani su uglavnom problemi u komunalnom sektoru. Složili smo se da jedino masovnost daje legitimitet po pitanju odluka i da je uključivanje građana neizbežno. Organizacije koje su organizovale susret, nisu tako brojne kao UPSS, tako da im manjak članstva predstavlja problem. Uspevaju da mobilišu građane, ali ne povećaju članstvo. Samim tim, građani učestvuju samo po po potrebi i po određenim pitanjima bez permanentnog prisustva. Takav aktivizam oduzima puno vremena i energije, a građani se ne zbližavaju nego se okupljaju po potrebi. UPSS je tu u velikoj prednosti jer je članstvo konstantno prisutno, a redovne skupštine doprinose razvoju jedinstva zajednice.

Zaključeno je da građani koji se mobilišu po ugledu na UPSS imaju jako velike šanse da u svojoj sredini, stvore jedan jako kvalitetan korektivni faktor koji može da utiče na odluke vezane za kvalitet života određene zajednice. Budućnost savremenog društva zasnovana je na demokratskom učešću svakog pojedinca u donošenju bitnih odluka, a vezanih za lične potrebe. Pasivnost pojedinaca bi u tom slušaju direktno ugrozila demokratiju i otvarila prostor za interesne grupe, koje bi apstinenciju građana iskoristile za izgradnju svojih elemenata za kreiranje odluka, kao i za njihovo ubacivanje u sistem odlučivanja.

II dan – četvrtak, 1. mart:  od 10 – 17h

Drugi dan rada su se predstavljali svi ostali učesnici. Najzanimljiviji deo predstavljanja je bilo predstavljanje profesora Lazarisa koji je uključen u sličnim građanskim organizacijama od Pariza do Dakara. Prilikom predstavljanja profesora Lazarisa, uspeli smo da primetimo jasne podudarnosti između njegovog rada u Parizu, Detroitu i Dakaru, i rada UPSS-a.

Zaključak prisutnih je da se na više različitih krajeva sveta, spontano javila ista potreba i reakcija društva. Taj zaključak samo govori da se u datim momentima i u sličnim uslovima, društvo ponaša potpuno identično, bez obzira da li se radi o Nišu, Novom Sadu, Parizu, Dakaru, Detroitu, Berlinu itd. Partokratija i nacionalizam su veliki kamen spoticanja na putu ka demokratiji. Razmenom informacija i razmenom iskustava, utvrdili smo da nema drugih mehanizama i drugih puteva, osim ovog na kom se UPSS trenutno nalazi. U cilju ostvarivanja ciljeva građana, od svih prisutnih upućena je velika podrška UPSS-u u njegovoj borbi.

Rad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“