Vesti

Ne ptice u žice!

Hvatanje ptica podrazumeva različite aktivnosti koje dovode do nezakonitog uzimanja živih jedinki divljih vrsta iz slobodne prirode zarad njihovog držanja u zatočeništvu, nezakonite prodaje ili ubijanja. Ovo je raširen vid stradanja divljih ptica u Srbiji kod kojeg su najčešće žrtve ptice pevačice (uglavnom iz porodice zeba) i pojedine ptice grabljivice (vetruška, mišar, kobac, jastreb). Divlje ptice se izlovljavaju uz pomoć klopki, mreža, lepkova i drugih zakonom nedozvoljenih sredstava, a na žalost veliki broj tek uhvaćenih jedinki uginjava usled povreda i stresa.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je u svom Izveštaju o nezakonitom ubijanju, trovanju, hvatanju, držanju i trgovini divljim pticama u Republici Srbiji za period 2000-2017. zabeležilo 252 slučaja nezakonitog hvatanja divljih ptica. Ovakvim delovanjem iz prirode uzeto je 739 jedinki u okviru 54 vrste divljih ptica. Svesni smo da je ova pojava značajno više rasprotranjena i da veliki broj slučajeva ostane nezabeležen.

Domaće zakonodavstvo u okviru Zakona o zaštiti prirode (članovi 74, 76, 79, 87, 126, 94, 95, 96), Zakon o zaštiti životne sredine (članovi 27, 28), Zakona o divljači i lovstvu (član 22, 23, 76) i Krivičnog zakonika (član 265, 276) prepoznalo je problem i potrebu sankcionisanja slučajeva hvatanja, držanja i trgovine divljim pticama. Na zabranu ovakvih slučajeva ugrožavanja ptica i prirode obavezuju nas i međunarodni ugovori kao što je Bonska konvencija o očuvanju migratornih vrsta divljih životinja (član 8) i CITES konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune (Aneks I, II, III).

Pozivamo građane da slučajeve nezakonitog hvatanja, držanja i trgovane divljim pticama prijave nadležnim organima: Ministarstvu unutrašnjih poslovaZavodu za zaštitu prirode SrbijePokrajinskom zavod za zaštitu prirodeRepubličkoj inspekciji za zaštitu životne sredinePokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredineRepubličkoj šumarsko-lovnoj inspekcij ili Pokrajinskoj šumarsko-lovnoj inspekciji.

Možete se obratiti i Timu za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na sledeće kontakte:
Imejlom: stopbirdcrime@gmail.com

Porukom preko Facebook stranice Tima za borbu protiv krivolova: https://www.facebook.com/StopKrivolovu/

Telefonom: 021 631 83 43