Vesti

Južne vesti o zaštiti potrošača na Dan zaštite potrošača

Povodom Dana potrošača, koji se obeležava 15. marta, Južne vesti govore o problemu sportske obuće, ali i drugim situacijama vezanim za primenjivanje Zakona o zaštiti potrošača. Jedan od sagovornika je i Nenad Bumbić, partner sa projekta CS4EU. Tekst novinarke Milice Jovanović prenosimo u celosti.

Centar za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša je skrenuo pažnju na problem sa sportskom obućom jer, kako navode, “i najskuplji artikli traju 2 do 3 meseca”, a reklamacije se odbijaju. 

Obrazloženje je “nepravilno održavanje - obuća za suvo vreme”, tvrde u niškom Centru za zaštitu potrošača. Međutim, u postupku rešavanja reklamacije kao dokaz koristi se nalaz laboratorije koja je prilikom uvoza izdala deklaraciju, što je klasičan sukob interesa.

Sve vrste obuće imaju deklaraciju “Obuća za suvo vreme”, pa i kopačke u kojima se igra fudbal, iako prema nameni ta obuća se koristi i po kiši i blatu, što znači da kopačke na kojima stoji da je obuća za suvo vreme u stratu nisu saobrazne - kažu u "Formu".


"Zakon o potrošačima u Srbiji dobar, ali loše primenjen"

Krajnja instanca, kada je reč o žalbama na odluke trgovaca je sud. Olakšica ako dođe do ovog stadijuma je ta, kako objašnjavaju u Tržišnoj inspekciji, što se sudske takse ne naplaćaju ako je vrednost robe ispod 500.000.

Međutim, nisu brojni oni koji bi tužili za neke manje sume, a posebno za “sitna potkradanja”. Tu je reč, recimo, o kupovini jogurta, koji se prodaje na kilogram, a ne na litar. Tako, kako kaže Nenad Bumbić iz Udurženja Zaštita potrošača, po svakom kupljenom jogurtu potrošač gubi po 4,7 % količine, ali to nije tolika šteta, da se bilo kom pojedincu isplati da tuži mlekaru.Prodavnica hrana

Svaki građanin sam mora da podnese tužbu ukoliko smatra da su povređena njegova prava; ilustracija: flickr/jarito

Mi imamo apsolutno sva prava kao i građani Evropske unije. Oni imaju Zakon o zaštiti potrošača, mi imamo Zakon o zaštiti potrošača. Implementirane su sve direktive, ali mi nemamo način da ostvarimo naša prava. Recimo, ako trgovac odbije reklamaciju, jedino što mi možemo je da tužimo. Tu mi padamo. Problem je što nemamo mogućnost kolektivne zaštite interesa potrošača - priča Bumbić.

Rešenje za ovaj problem je pritisak Evropske komisije koja je, kako navodi Bumbić, zauzela stav da kolektivne tužbe treba da postoje. Njima bi se, kako objašnjava, rešili problemi tih manjih potkradanja velikog broja potrošača, a i kolektivne tužbe bi pomogle u rasterećivanju sudova, koji bi samim tim bili i efikasniji.

Sada treba da koristimo pritisak koji dolazi od Evropske komisije, jer je na nivou Evropske komisije zauzet stav da treba da postoji ta kolektivna tužba, u suštini ona bi narednom promenom zakona trebalo da bude implementirana kod nas. Ja sam pričao da će biti implementirana, samo što će kod nas da se obesmisli - smatra Bumbić.


Tržišna inspekcija i "Forum" - mesta za žalbe potrošača

Kada je kupac nezadovoljan robom i ima uslova da se žali, kako navode u niškoj Tržišnoj inspekciji, prvo je potrebno da reklamaciju uputi prodavcu. On je dužan da mu u roku od 8 dana odgovori da li mu je uvažena reklamacija ili ne.

Ukoliko nije zadovoljan onim što mu je trgovac poručio, potrošač može u Nišu da se žali Udruženju za zaštitu potoršača "Forum". U slučaju da uopšte ne dobije odgovor prodavnice, adresa na koju se može obratiti je Tržišna inspekcija.

Prema njihovim informacijama, tokom proteklog meseca u Nišu se 38 ljudi žalilo na reklamaciju, dok je svega njih petoro prijavilo cenu koja nije jasno istaknuta. Načelnica Tržišne inspekcije u Nišu Dragica Stošić naglašava da je potrebno da potrošači imaju u vidu da se njihova prava ne odnose samo na reklamiranje proizvoda.

Najčešće dolaze nezadovoljni potrošači na reklamaciju. Imamo i one koji se žale jer su kupili proizvod, a smatraju da taj nije ni registrovan, pa se plaše. Štitimo potrošače tako što gledamo da li su istaknute cene, da li su istaknute deklaracije, da li su bezbedni proizvodi. Štitimo i prava intelektualne svojine - priča Stošić.

Kako bi se što bolje potrošači uputili u to koja su njihova prava, u Tržišnoj inspekciji pozivaju građane da se obrate njima ili Udruženju za zaštitu potrošača "Forum", na brojeve telefona 018/515522 i 018/525040.