Vesti

Studijska poseta partnerskoj organizaciji u Makedoniji

Delegacija Užičkog centra za prava deteta posetila je partnersku  organizaciju iz Makedonije SEGA - Koalicija omladinskih organizacija za mlade, u okviru Programa razmene iskustava. Studijska poseta je realizovana  u periodu 22-25. aprila 2018. godine u Strugi i Ohridu. Cilj posete je bio da se razmene primeri dobre prakse u radu partnerskih organizacija i razmotre mogućnosti saradnje na različitim programima. Užički centar za prava deteta je upoznao domaćine sa dokumentom Index ostvarenosti prava deteta u obrazovnom sistemu, koji su organizacije iz Makedonije zainteresovane da koriste u svom radu. Tom prilikom UCPD je realizovao i demonstrativni trening za upotrebu ovog dokumenta sa  predstavnicima organizacija koje čine koaliciju SEGA i nastavnicima njihovih partnerskih škola.

Drugi deo posete bio je posvećen razmatranju mogućnosti za saradnju UCPD  i SEGA na programu Erasmus+. SEGA kao organizacija sa sedištem u Makednoniji, koja ima status programske države u Erasmus+ programu, već duže vreme na efikasan način koristi fondove ovog programa. SEGA i UCPD usaglasili su se da će na narednim konkursima razvijati zajedničke projektu u oblasti razmene mladih i uspostavljanju strateških partnerstava.

Evaluacija je pokazala da je poseta imala obostranu korist, da je postignuto bolje razumevanje rada organizacija, da su analizom ostvareni uvidi u brojna zajednička polja delovanja i da su ostvareni konkretni dogovori za nastavak zajedničke saradnje.

Delagicija UCPD je ovu studijsku posetu izvela u okviru projekta “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“ koji realizuje Užički centar za prava deteta i partnerske organizacije u svim opštinama Zlatiborskog okruga. Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.