Vesti

Vršnjačka interaktivna radionica - javni događaj u Požegi

U prostorijama „Force“ u Požegi, 25. aprila 2018. održan je javni događaj na kome su mladi  iz Požege bili u  ulozi vršnjačkih edukatora. Aktivnost se odnosila na susret dve generacije mladih: srednjoškolaca iz Tehničke škole i Gimnazije „Sveti Sava“ koji su kroz razgovor i kreativnu prezentaciju na teme koje se tiču projekta, razmenili iskustva i mišljenja.

Za potrebe ove akcije sa mlađim generacijama, uređena su četiri panoa na kojima su na različit način predstavljene teme nasilja, diskiminacije, siromaštva, kako u školi, tako i na ulici. Vršnjački edukatori su dodali da  se u njihovoj školi dosta govori o Poglavlju 23, kao vrlo važnom što se tiče ostvarivanja prava. Edukatori su istakli da je dosta toga iz pregovora o pristupanju Srbije EU nepoznato njihovim vršnjacima i da su oni svoje aktivnosti orijentisali u tom pravcu u želji da ostalim učenicima približe pojmove nasilja, diskriminacije i siromaštva.

Učenici su učestvovali u diskusijama, postavljali pitanja, davali primere dobrog i lošeg postupanja kao i predloge za rešavanje nekih od pomenutih problema. Učenici su svesni svojih prava i odgovornosti, kao i postojanja problema diskriminacije, nasilja i siromaštva u društvu. Istakli su da mora postojati jasna odgovornost svakog pojedinačnog člana društva, ali su stava da oni ništa ne mogu promeniti u državnom sistemu koji je zastupljen u Srbiji. Vršnjački edukatori su im objasnili da je pozivanje na svoja prava i ukazivanje na probleme u društvu i te kako uticaj na sistem i moguće promene.  Objašnjeno im je da upravo poglavlje 23 olakšava ovu „borbu“ za prava koja su im Konvencijom zagarantovana.

Ovom događaju je predhodio niz aktivnosti kao što su radionice sa osnovcima na teme diskriminacije, nasilje, siromaštva, različitosti, bezbednosti na internetu.

Aktivnost je sastavni deo projekta “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“ koji realizuje Užički centar za prava deteta i partnerske organizacije u svim opštinama Zlatiborskog okruga. Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Ova javna akcije je i medijski propraćena, a o njoj više možete pročitati OVDE.