Vesti

Šta znači biti građanin Evrope

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji je 15. maja organizovao okrugli sto "Šta znači biti građanin Evrope" koji se održao u prostorijama hotela “Best Western My Place” u Nišu.
Učesnici okruglog stola su bili:
Đokica Jovanović, sociolog
Aleksandra Đurić Bosnić, kulturološkinja
Srđan Barišić, sociolog
Tamara Tomašević,
psihološkinja Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava - moderatorka orkuglog stola

Ovo je jedan okrugli sto na kom je trebalo biti. Kada predvidite dužinu sastanka na 1 čas a on potraje nekoliko sati, i pri tom ne primetite kako je vreme proletelo, najbolji je dokaz njegove uspešnosti. I imalo je šta da se čuje.

Posle uvodnih izlaganja organizatora okruglog stola, prisutnima se obratio Đokica Jovanović. Osvrnuo se na to šta nam je donela Evropa, i u pozitivnom i u negativnom smislu. Zaključkom "Evropa je dala dve velike tekovine svetu. Jedna tekovina je demokratija, druga tekovina je Jugoslovensko samoupravljanje" Đokica Jovanović je završio svoje prvo izlaganje.

U veoma nadahnutom izlaganju Predrag Blagojević je izneo svoja nadanja i svoja razočarenja vezana za Evropsku uniju.

Sledio je drugi krug diskusije. Slobodno možemo reči da je jedinstven zaključak "Evropa je naš put, kakav god da je, mi drugog puta namamo".

Rad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“