Vesti

SD: Lokalna inicijativa u Brusu - promocija i debata

„Perspektiva mladih u Brusu“

Debata „Perspektiva mladih u Brusu“

U sredu 10. maja u Srednjoj školi Brus, održana je debata pod nazivom „Perspektiva mladih u Brusu“.  Debata je govorila o ostanku mladih u Brusu i načinima sopstvenog započinjanja biznisa nakon završetka srednje škole ili fakulteta. Učenici i voditelji debate govorili su o mogućnostima zapošljavanja, i sredstvima koja se daju iz predpristupnih fondova Evropske unije i bespovratnim sredstvima na Republičkom i lokalnom nivou. Reakcije prisutnih učenika bile su odlične i pozitivne u svim segmentima. Učenici su se uključivali u debatu i davali svoja mišljenja i ideje. Cilj debate jeste bio i da ukaže na ključne probleme sa kojima se mladi suočavaju u Brusu i da osmisle mehanizme kako da utiču na donosioce odluka i na koji način da razgovaraju sa njima o svojim problemima i kako da dođu do zajedničkog rešenja.

U nastavku inicijative je usledilo snimanje promotivnog video klipa, uz pomoć učenika Srednje škole na navedenu temu i kulturni događaj 08. juna gde je premijerno pušten video spot.

Nakon održane debate 10. maja 2018. godine i ideja koju su učenici Srednje škole Brus i ostali mladi do 30. godina, predočili zajedno sa voditeljima debate; dogovoren je datum i uz prijavljene volontere, održano je snimanje promotivnog video klipa pod istoimenim nazivom.

Zahvaljujući Narodnoj biblioteci u Brusu, koja je udruženju građana „Omladinski centar Brus“ izašla u susret i dozvolila korišćenje prostorija za snimanje promotivnog video klipa, snimanje je realizovano 30. maja 2018. godine. Ukupan broj srednjoškolaca i studenate koji je učestvovao u snimanju i tehničkoj podršci video klipa bio je oko 15 mladih sa teritorije opštine Brus.

Po završetku snimanja i montiranja promotivnog video klipa, 8. juna uz prethodne najave na društvenim mrežama i elektronskim i lokalnim medijama, održana je promocija video klipa kao priprema za razgovore sa donosiocima odluka. Mladi su tokom snimanja i u video klipu ukazali na ključne probleme mladih u Brusu i odsustvo perspektive za ostanak u ovoj opštini. Mladi su ukazali na visoku nezaposlenost i neophodnost usmeravanja politika tako da mladi ostaju u Brusu. Mladi kroz tehnike strukturiranog dijaloga žele da ukažu donosiocima odluka na probleme sa kojima se suočavaju i da predlože načine za njihovo rešavanje.

Događaj je medijski ispraćen od strane elektronskog medija „Stvarnost online“.

Promotivni video klip postavljen je na jutjub kanal „Omladinskog centra Brus“ i podeljen je na ostalim društvenim mrežama. Dalja promocija video klipa, biće nastavljena i na lokalnoj televiziji Brus.

Za 27. jun lokalni koordinatori za strukturirani dijalog planiraju sastanak sa mladima, predstavnicima KOMS-a i lokalne samouprave.