Vesti

Udruženi u sprečavanju krivolova ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) organizovalo je obuku jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine i pojedinaca za sprečavanje nezakonitog ubijanja, trovanja, hvatanja, držanja i trgovine divljim pticama u Srbiji. Obuka je održana 18. maja 2018. godine u Sremskim Karlovcima.

Problem ugrožavanja ptica nije problem jednog dela Srbije, već zahvata celu zemlju i predstavlja najdirektniju opasnost po opstanak brojnih ugroženih vrsta ptica. Imajući tu činjenicu u vidu, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je odlučilo da uključi lokane organizacije koje se bave zaštitom životne sredine i pojedince u sprečavanje ovog problema. U toku obuke prisutnima su prezentovani rezultati rada DZPPS na sprečavanju krivolova u Srbiji, kao i „Izveštaj o nezakonitom ubijanju, trovanju, hvatanju, držanju i trgovini divljim pticama u Republici Srbiji za period 2000-2017“.

Prisustvo na terenu je neizostavno kada je sprečavanje krivolova u pitanju, zbog toga je važan deo obuke bio diskusija na temu radne verzije upustava o ponašanju na terenu pri otkrivanju slučajeva nezakonitog ubijanja, trovanja, hvatanja, držanja i trgovine divljim pticama. Učesnici su pored uvida u radnu verziju uputstava imali priliku da na osnovu svojih iskustava daju primedbe i sugestije kako bi uputstva bila sveobuhvatna i predupredila greške prilikom postupanja na terenu.

Uzimajući u obzir da je poznavanje domaćeg zakonodavstva od strane šire javnosti na vrlo niskom nivou, informisanjs o slučajevima krivolova ptica ima pre svega edukativan karakter. Zbog toga su učesnici obuke imali priliku da prođu kroz kratku obuku komunikacije sa javnošću od strane Miloša Stanića, novinara Blica. U okviru tog dela obuke analizirane su komunikacije sa javnošću Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na temu ugrožavanja ptica.

Tokom obuke dogovorene su zajedničke aktivnosti kako bi rad na sprečavanju uništavanja ptica u Srbiji u budućnosti bio što efikasniji.