Vesti

НЕЗАКОНИТО ПОСЛОВАЊЕ ТОПЛАНЕ СВЕ ВИДЉИВИЈЕ

Дана 05.06.2018. године Комисија за заштиту конкуренције донела је Закључак о покретању поступка по службеној дужности против ЈКП "Градска топлана" Ниш.

Став УПСС је пренела Политика а на основу њега, и налаза ДРИ, Комисија за заштиту конкуренције покреће поступак по службеној дужности.

У оквиру преговора приступу ЕУ Србија је донела Закон о енергеици. Поред уређења ове области закон доноси и низ нових погодности за кориснике електричне и топлотне енергије које постоје у земљама ЕУ али никако не успевају да заживе у нашој држави.

Локална самоуправа Ниша је донела "одлуку о условима и начину снабдевања и испоруке топлотне енергије" за коју УПСС сматра да није у складу са Уставом (ретроактивно дејство) и да у себи садржи измењене чланове Закона о енергетици, од стране локалне самоуправе, па је УПСС покренуо Уставну иницијативу ради оспоравања ове одлуке. Поступак је у току.

УПСС је, по налазу ДРИ при ревизији пословања ЈКП "Градска топлана", изашао са проценом штете корисника грејања од преко једне милијарде динара за три године, због непримењивања Уредбе Владе Републике Србије. О томе је обавештена јавност и одржана Трибина одакле је и лист Политика преузела став УПСС.

 

Комисија у својој одлуци о покретању поступка позива све који располажу подацима и релевантним информацијама да јој то доставе што ће УПСС свакако учинити.

Подсећамо, да је УПСС тужио ЈКП „Градска топлана“ за непоштовање Закона о енергетици и да је првостепеном пресудом потврђена тврдња УПСС.

Zaključak komisije za zaštitu konkurencije možete preuzeti OVDE.

Ова активност УПСС је у оквиру активности за доследну примену закона донетих у оквиру преговора о приступању ЕУ.

Рад УПСС подржава Шведска у оквиру програма Београдске отворене школе „Цивилно друштво за унапређење приступања Србије Европској унији“.