Vesti

Susret dece i pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice

Nakon posete Specijalističkoj jedinici Odreda Žandarmerije u Novom Sadu pre godinu i po dana, Fondacija Tijana Jurić je 20. aprila ove godine, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, organizovala drugu posetu dece bezbednosnim strukturama u zemlji. Ovaj put, deca su posetila Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ) i Policijsku brigadu Policijske uprave u Beogradu.

U fokusu ovih organizovanih poseta su deca iz manjih sredina koja nemaju priliku da, po ugledu dece iz urbanih sredina, prisustvuju manifestacijama i pokaznim vežbama koje bezbednosne jedinice povremeno organizuju na trgovima gradova u Srbiji.

Tridesetoro dece iz Osnovne škole „Čaki Lajoš“ u Bačkoj Topoli i Dečijeg sela „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici, u pratnji svojih nastavnika i Igora Jurića ispred Fondacije Tijana Jurić, dočekala je državna sekretarka MUP-a, Biljana Popović Ivković.

– Posebno mi je drago što smo ove godine pozvali decu iz Dečijeg sela, jer veliki broj njih nije imao priliku da oseti roditeljsku ljubav i tu vrstu pažnje. Važno je da znaju da u zemlji, pored njihovih nastavnika koji se o njima staraju svakodnevno, postoje i one osobe koje brinu o njihovoj bezbednosti. Treba da znaju kome mogu da se obrate, ako se ikada nađu u nevolji. Zahvalnost dugujemo Ministarstvu unutrašnjih poslova koje je razumelo našu želju i pomoglo nam da još jednu ideju sprovedemo u delo, rekao je Igor Jurić.

Nakon odgledanog filma i prezentacije o SAJ-u, učenici su obišli spomenik poginulim pripadnicima te jedinice. Pripadnici specijalne jedinice priredili su prikaz vežbe sa dresiranim psima, a nakon toga, pod punom balističkom zaštitom, izveli su taktično-pokaznu vežbu dinamičkog upada u zaposednuti objekat.

Zadivljena sinhronizacijom pripadnika SAJ-a i njihovom uvežbanošću, deca su se ohrabrila i ubrzo sama razgledala lakooklopna vozila, postavljala pitanja i fotografisala se.

U drugom delu posete Policijskoj brigadi Policijske uprave u Beogradu, prikazani su službeni konji koji su deo čete konjanika pri ovoj jedinici. Bila je ovo prilika da se deca na kratko nađu u ulozi konjanika, što je na njih ostavilo poseban utisak.