Vesti

Snažna poruka na Dan sigurnijeg interneta: „Razgovarajte sa svojom decom“

Dan sigurnijeg intreneta, 6. februara 2018. godine naša organizacija obeležila je aktivnostima namenjenim prevashodno učenicima osnovnih škola u Srbiji, kao jednoj od najranjivijih grupa po pitanju bezbednosti na internetu. Drugi deo aktivnosti bio je usmeren na prosvetne radnike i roditelje.

U nagradnom kvizu „Koliko poznaješ društvene mreže?“ veliki procenat učenika pokazao je odlično znanje o sigurnosti na internetu i oblicima zlostavljanja putem društvenih mreža. Učenici su odgovarali na pitanja o uznemiravanju na internetu, o podacima koje ostavljaju dok su na društvenim mrežama, osobama od kojih bi zatražili pomoć u slučaju da se nađu u opasnosti i drugome.

Nagradni likovni konkurs „Dizajniraj plakat“ u kom su učenici imali zadatak da osmisle novo vizuelno rešenje za najtraženiju edukaciju naše Fondacije „Bezbednost dece na internetu – Tijana klik“, izazvao je veliko interesovanje. Preko 200 radova dece iz cele Srbije bilo je pred stručnim žirijem koji je doneo jednoglasnu odluku o prva tri mesta i učenike nagradio vrednim nagradama.

Panel diskusiju „Tamna strana interneta“ koja je strimovana putem portala Telegraf, pratilo je 50.000 ljudi. Saša Živanović -stručnjak sa višegodišnjim iskustvom u oblasti visokotehnološkog kriminala, Igor Jurić – osnivač Fondacije Tijana Jurić, Milan Radovanović – specijalni pedagog i psihološki savetnik, Aleksandar Jovanović – novinar sa višegodišnjim iskustvom u srpskim medijima, i Miroslav Brnjoš – predstavnik Aktiva osnovnih škola na teritoriji grada Zrenjanina, otvoreno su govorili o svim opasnostima koje vrebaju decu na internetu, i sa kojima se roditelji suočavaju.

PREDATORI NA INTERNETU VREBAJU VAŠU DECU, NE TUĐU

– Svi mislimo da će se te stvari desiti nekom drugom, da su tuđa deca ugrožena, a ne njihova, a moramo da razmišljamo baš suprotno. Jer te stvari će se desiti našoj deci, samo je pitanje kad. Baš zato je poenta i obaveza medija da kroz objavljivanje priča i ovakve panele nateramo čoveka da oseti bol, makar i kroz tuđu priču kako bi odreagovao – rekao je Aleksandar Jovanović.

Da deca nisu svesna kakva im opasnost preti na internetu, potvrdio je i Igor Jurić.

– Najveći problem je i dalje u porodici jer roditelji nemaju tu svest o opasnosti koja vreba. Ali, mi svi imamo obavezu da osiguramo bezbednost našoj deci. Ne mogu da kažem da sam optimista povodom tog pitanja, strah kod mene postoji i zato moramo mnogo više da radimo da bismo ovo alarmantno stanje popravili.

Kako Saša Živanović kaže, sve kreće od toga jer su deca radoznala, a naročito ako im kažete da je nešto zabranjeno.

– Deca, pre nego što krenu da koriste internet, nisu upoznata sa svim opasnostima. Svakako da se društvene mreže koriste za lako stupanje u kontakt sa nepoznatim osobama. Pedofili su po svojoj naravi dugotrajni, ne rade ništa preko noći. Oni osluškuju sve, od toga u kakvim okolnostima dete živi. Ako dete navija za neki klub, i pedofil navija za isti, sluša istu muziku, voli istu hranu. Ako je dete u svađi sa roditeljima, odmah se stavlja na stranu deteta – objašnjava Živanović kako pedofil funkcioniše.

PEDOFIL ZNA KAKO DA SE UDVARA DETETU

Predatori najčešće naprave lažni profil na društvenoj mreži i preko njega kreću sa udvaranjem. U međuvrmenu, gleda ko su prijatelji žrtve, pokušava da pridobije što više informacija o njemu.

– Ako dete to ne prihvati, onda mu pedofil kaže: „Jao, imaš lepe grudi, digni majicu da ih vidim“. Ako dete pristane, tad kreće pakao sa ucenama. Pedofil preti da će fotografije završiti na sajtu škole, ili kod detetovih prijatelja – kaže Živković.

Dodaje da pedofili idu dotle da decu svakodnevno teraju da im ispred kompjutera izvode pornografske predstave. To je ogromno tržište za koje se dobija ogromna novčana naknada.

Dete nikad ne sme da pristaje na ucene i odmah mora da se obrati roditeljima. A roditelji su ti koji treba da ih ohrabre na to.

Kako Živanović kaže, postoje načini kako možete da zaštitite svoje dete.

– Pre svega možete da im odredite u koje vreme smeju da koriste internet. Ipak, treba da znate da vaša deca ne spavaju noću u svojim sobama već su na internetu. Zato sutradan možete pogledati u istoriji koje je stranice posećivao – savetuje.

RAZGOVARAJTE SA SVOJOM DECOM!

Bitno je i da razgovarate sa svojom decom. Kao što ste ih nekada pitali kako je bilo u školi, sada je vreme kada ih pitate i šta su videli na internetu, s kim su razgovarali. Ali, ne iz ugla isleđivača, već iz ugla zainteresovane strane.

– Ako predator može detetu da podilazi, roditelj to mora da radi isto. Dete želi da bude mangup koji će se u nečemu razlikovati. Roditelj je taj koji će mu ukazati na pozitivne strane mangupluka – dodaje Aleksandar Jovanović.