Vesti

EU MLADI - INFO DAN U SVRLJIGU

Na EU INFO DAN-u održanom, 18. jula, Svrljigu, fokus je bio na programima i temama bitnim za mlade i zapošljavanje, u kontekstu evropskih integracija Srbije. EU INFO DAN organizovao je Proaktiv iz Niša u okviru “Paketa usluga za mlade – Za uspešnu tranziciju iz obrazovanja u svet rada”, u saradnji sa Opštinom Svrljig.

Interaktivna prezentacija evropskih programa edukativne mobilnosti mladih, uz podelu promotivnog materijala, organizovana je u prostorijama opštine Svrljig. Prema rečima učesnika EU INFO DAN-a, mladi u manjim sredinama, izvan većih gradova, nedovoljno su informisani o evropskim programima edukativne mobilnosti, počev od načina prijavljivanja, preko širokog spektra mogućnosti, dostupnosti novih veština i znanja, do prilika koje mogu ostvariti učešćem na treninzima, obukama, razmenama i kampovima. U toku INFO DAN-a, prikazan je i kratak promotivni film u kome mladi (učesnici različitih evropskih programa) prenose svoja iskustva. Najzanimljiviji momenat je poseta volontera iz Evropskih zemalja gde su mladi imali prilike da ih ugoste i razgovaraju sa njima o njihovom školskom sistemu, načinu zapošljavanja i koji su to novi trendovi koji ga prate. Takođe su gosti ove sesije bili korisnici pomenutih programa pa smo među prisutnima imali bivše EVS volontere, mlade koji su bili na različitim omladinskim razmenama, treninzima i kampovima koji su ispričali šta su to naučili i koliko im je bilo korisno kasnije. Sledeća info sesija se očekuje uskoro u Nišu.  

Rad Edukativnog centra Kruševac podržava Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.