Vesti

EU INFO DAN U NIŠU U OKVIRU „PAKETA USLUGA ZA MLADE“

U okviru “Paketa usluga za mlade – Za uspešnu tranziciju iz obrazovanja u svet rada”, partnerske organizacije na ovom projektu, Edukativni centar Kruševac (ECK) i niški PROAKTIV, organizuju EU INFO DAN-e. Kroz direktnu komunikaciju sa građanima, cilj je usmeravanja pažnje šire javnosti na teme koje su bitne za mlade i zapošljavanje, u kontekstu evropskih integracija Srbije. EU INFO DANI se realizuju na teritoriji Rasinskog i Nišavskog okruga. 

U okviru EU INFO DAN-a u Nišu, u saradnji sa EU info pointom su predstavljeni evropski programi edukativne mobilnosti mladih. Kroz prezentaciju, promotivni materijal, razgovor sa predstavnicima organizacija koje se bave ovim programima i mladima koji su učestvovali, mlade Nišlije i Nišlijke su informisani o mogućnostima koje pružaju ovi programi, kao i načinu prijavljivanja. Kratak promotivni film u kome mladi, učesnici različitih evropskih programa edukativne mobilnosti, prenose svoja iskustva i utiske sa trening kurseva, razmena i Evropskog volonterskog servisa (EVS) i govore o stečenim znanjima, veštinama i kontaktima bitnim za nastavak školovanja i zaposlenje je sledio nakon prezentacije a potom je najveći utisak bilo neformalno druženje sa volonterima iz Francuske, Holandije i Španije. Njihovi domaćini, predstavnici Grupe Kobra su objasnili zašto je edukativna mobilnost bitna, a Mina Stefanović, koji je studirala u Evropi, i bila praktikant podelila svoje iskustvo i divan projekat Route 60+, Evropske priče koje oblikuju bolju budućnost. Na taj način, kroz svojevrsnu vršnjačku edukaciju, zainteresovani su, u toku INFO DAN-a bili u prilici da otklone različite nedoumice u vezi sa ovim programima i saznaju kako žive mladi u Evropskoj uniji. Proaktiv je već organizovao EU INFO DAN u Svrljigu.

Rad Edukativnog centra Kruševac kao nosioca projekta podržava Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.