Vesti

Regionalna deponija Banjica rešenje za komunalni otpad iz Sjenice

Prirodno bogatstvo i prirodne lepote u borbi sa ljudskim nemarom… Na obroncima Zlatara, uz magistralni put između Nove Varoši i Sjenice, na brdu Goveđak, okružena nepreglednim pašnjacima i četinarskim šumama, smeštena je divlja deponija, na koju se od 2007. godine odlaže komunalni otpad iz, 12 kilometara udaljene, Sjenice. Prema Regionalnom planu upravljanja otpadom za opštine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica, kamioni JKP „Vrela“ svakodnevno ovde istovaraju u proseku oko 16 tona komunalnog otpada iz sjeničkih domaćinstava i poslovnih objekata.

Dugoročno rešenje problema odlaganja otpada u opštini Sjenica, ali i u Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju trebalo bi da bude izgradnja Regionalne deponije Banjica, u koju je do sada uloženo nešto više od milion evra, dok cela investicija vredi oko 10 miliona evra. Dok se ne obezbede sredstva za nastavak izgradnje Banjice prema, u junu usvojenoj Odluci Vlade Republike Srbije, komunalni otpad iz sve četiri opštine trebalo bi da se vozi na Regionalnu sanitarnu deponiju „Duboko“ u Užicu, sa pretovarom na transfer stanici koja bi trebalo da bude izgrađena u Novoj Varoši.

Poslednja Odluka Vlade trebalo bi da ubrza rešavanje problema svih divljih deponija, na način da se to smeće odlaže tako što će se vršiti selekcija. Sam reciklažni centar to i podrazumeva, da samo ono što se mora vozi na deponiju Banjica – kaže predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović.
Međusobna prava i obaveze biće uređeni sporazumom koji treba da usvoje lokalne skupštine, a realizaciju sporazuma pratiće Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Šta je sve u nadležnosti lokalnih samouprava?

Projekti za rekultivaciju i zatvaranje trenutnih divljih deponija u svim opštinama, kao i obezbeđivanje neophodnih resursa za transport smeća do opštine Nova Varoš u nadležnosti je ove četiri lokalne samouprave, kaže Mujović.

Kako priča o izgradnji regionalne deponije Banjica traje već 15 godina, Sjeničaci su pokušali da nađu i alternativno rešenje ovog problema.

Predsednik opštine kaže da su razmatrali mogućnost saradnje sa gradom Novim Pazarom i opštinama Tutin, Raška i Zubin Potok u kojima živi mnogo više stanovnika nego u ove četiri opštine, ali da je već dosta novca uloženo u Banjicu i da će nastojati da tu priču završe.

Iako JKP „Vrela“ iz Sjenice raspolaže relativno novijim kamionima i pratećom mehanizacijom, naročito u zimskim mesecima, problem bi mogao da nastane sa odvoženjem smeća u transfer stanicu u Novoj Varoši, jer bi umesto sadšnjih 12 kilometara, put do krajnjeg odredišta bio bar duplo duži.

Video prilog možete pogledati ovde.