Vesti

EU info dan u Aleksincu

Na EU INFO DAN-u održanom, 17. avgusta, u Aleksincu, fokus je bio na programima i temama bitnim za mlade i zapošljavanje, u kontekstu evropskih integracija Srbije. EU INFO DAN organizovao je Proaktiv iz Niša u okviru “Paketa usluga za mlade – Za uspešnu tranziciju iz obrazovanja u svet rada”, u saradnji sa Kancelarijom za mlade Aleksinac i njenim volonterima.

Interaktivna prezentacija evropskih programa edukativne mobilnosti mladih, uz podelu promotivnog materijala, organizovana je u neformalnom okruženju u Aleksincu. Iako smo se bojali da će u vreme zakazano za ovaj događaj biti slaba posećenost – 13 časova, radni dan - to se nije desilo na našu sreću ili nesreću. Kako smo saznali u Aleksincu je velika stopa nezaposlenosti, naročito među mlađim stanovništvom te smo u ovom vremenskom intervalu zatekli veliki broj mladih ljudi u baštama kafića u glavnoj ulici. Prema rečima učesnika EU INFO DAN-a, mladi u manjim sredinama, izvan većih gradova, nedovoljno su informisani o evropskim programima edukativne mobilnosti i zašto je to za njih bitno. Počev od načina prijavljivanja, preko širokog spektra mogućnosti, dostupnosti novih veština i znanja, do prilika koje mogu ostvariti učešćem na treninzima, obukama, razmenama i kampovima, često smo i nailazili na reakcije koje su bile apatične a neke i bojažljive. Srećom bilo je i onih entuzijastičnih, veoma zainteresovanih da saznaju više. Gosti ove sesije bili korisnici pometuih programa pa smo među prisutnima imali bivše EVS (European Vountary Service) volontere, mlade koji su bili na različitim omladinskim razmenama, treninzima i kampovima koji su ispričali, šta su to naučili i koliko im je bilo korisno kasnije. Sa ovim info danom zatvaramo krug ovih aktivnosti na terenu dok nastavljamo sa online promocijom ovih programa i saradnjom sa divnim mladim ljudima iz Aleksinca koji su pokazali interesovanje za saradnju .  

Rad Edukativnog centra Kruševac podržava Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.