Vesti

Otkriven krivolovac ptica pevačica

Jato ptica vraćeno na slobodu

Inspektori za zaštitu životne sredine Ministarstva zaštite životne sredine postupajući po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) početkom avgusta 2018. u dvorištu porodične kuće u Zaječaru pronašli su 27 jedinki strogo zaštićenih vrsta ptica koje su nezakonito držane u zatočeništvu.

Prema navodima DZPPS osumnjičeni (N. B.) je u dvorištvu svoje kuće specijalizovanim klopkama hvatao strogo zaštićene vrste ptica čime je grubo kršio Zakon o zaštiti prirode. Protiv N. B. podneta je prekršavna prijava zbog držanja u zatočeništvu 13 jedinki češljugara (Carduelis carduelis), 3 jedinke čižaka (Carduelis spinus), 3 jedinke zebe (Fringilla coelebs), 3 jedinke zelentarke (Chloris chloris), 1 jedinku zimovke (Pyrrhula pyrrhula) i 1 jedinku obične crvenrepke (Phoenicurus phoenicurus). Pored pobrojanih, inspektori su pronašli i oduzeli tri jedinke ptica koje su dobijene ukrštanjem divljih vrsta sa kanarincima ili drugim srodnim vrstama. Od osumnjičenog je do okončanja sudskog postupka oduzeto i pet klopki, takozvanih kapana.

Strogo zaštićene ptice su nakon pregleda i konsultacije sa stručnjakom Zavoda za zaštitu prirode vraćene u prirodu.

Hvatanje strogo zaštićenih divljih ptica zarad državanja u kavezima i nezakonite prodaje krivično je delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine i novčana kazna od 25.000 do 150.000 dinara za fizička lica.

Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno je hvatati, ubijati, držati u zatočeništvu strogo zaštićene vrste životinja u svim fazama biološkog ciklusa, oštećivati ili uništavati njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla, kao i područja njihovog razmnožavanja i ugrožavati ili uništavati njihova staništa.

Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svake godine krivolovci u Srbiji nezakonito uhvate 8.000 do 10.000 živih ptica pevačica koje završe na crnom tržištu u Srbiji i širom Evrope. Tek manji deo ptica bude otkriven i vraćen u prirodu.

Društvo je uputilo apel svima koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako pomognu napore za njihovo očuvanje.