Vesti

Održana Treća godišnja konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost"

U Subotici je 25. septembra 2018. godine održana treća po redu stručna konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost".

Konferenciju je otvorila potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović, koja je ovom prilikom naglasila da radna grupa Ministarstva pravde vrlo aktivno razmatra inicijativu Fondacije „Tijana Jurić” o uvođenju doživotne kazne zatvora za najteža dela protiv dece, maloletnika, trudnica i nemoćnih, koju je svojim potpisom podržalo više od 160.000 građana Srbije.

Bezbednost dece nije samo pitanje kaznenih odredbi koje Ministarstvo pravde razmatra, nego i pitanje prevencije, i to je ono na čemu bi svi zajedno trebalo da radimo, i civilni sektor i mediji i državne institucije - rekla je Mihajlovićeva. - Žao mi je što su morale da se dese tragične stvari da bismo pokrenuli neke stvari i hvala Igoru Juriću na tome što se obratio Vladi Srbije za podršku i na radu koji je omogućio da se o problemu bezbednosti dece govori više nego ranije. Malo kad se zapitamo šta smo uradili da se neka tragedija ne dogodi. Upravo to je naš zadatak - da se bavimo time da se nikom ne desi.

Gost ovogodišnje konferencije bio je i ambasador Švedske Jan Lundin, koji je istakao da je nasilje nad decom globalni problem sa kojim se suočava i njegova zemlja.

Više od 23 hiljade slučajeva maltretiranja dece i tri hiljade slučajeva seksualnog zlostavljanja prijavljeno je policiji prošle godine u Švedskoj, a govorimo samo o evidentiranim slučajevima. Svako deseto dete u školama u Švedskoj kaže da je trpelo neki vid zlostavljanja - rekao je Lundin i dodao da je Švedska spremna da sarađuje sa Srbijom u borbi protiv ovog problema.

Uz pomenuta dva gosta, u otvaranju konferencije učestvovao je i Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, koji je ukratko naveo do sada realizovane aktivnosti Fondacije, kao i one koje tek nameravamo da ostvarimo.

Uspeli smo od 2015. da promenimo jedan zakon, danas se mnogo brže kreće u potragu za decom, uspostavili smo Registar nestalih i zahvalni smo državi na podršci - rekao je Jurić, naglašavajući da se Fondacija bavi i edukativnim i preventivnim aktivnostima, povećanju bezbednosti dece na internetu i problemu nestanka dece.

Na ovogodišnjoj konferenciji raspravljalo se o četiri velike teme kada je bezbednost dece u pitanju:

1.      Nestala deca – sistemi alarmiranja javnosti i potrage za nestalom decom.

O iskustvima uvođenja Amber alert sistema u policijsku praksu na Malti, govorio je Joseph Borg, ispred Ministarstva unutrašnjih poslova i nacionalne bezbednosti Malta, kao i Rossanka Venelinova, predstavnica Nadja Centre fondacije iz Bugarske. O inicijativi za uvođenje ovog sistema u Srbiji govorila je Jelena Buvač, ispred Fondacije Tijana Jurić.

2.       Inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika - doživotna kazna zatvora

O inicijativi za uvođenje doživotne kazne zatvora u Krivični zakonik koju je Fondacija sprovela pre skoro godinu dana, učesnike konferencije je upoznala Aida Mijović, pravnica Fondacije Tijana Jurić. Usledio je govor Corinne Inez Wilson, specijalne tužiteljke Kraljevske tužilačke službe Ujedinjenog Kraljevstva, koja je predstavila praksu primene kazne doživotnog zatvora u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osim toga, učesnici konferencije su imali priliku da čuju nešto više o tretmanu osuđenih lica u Srbiji u kazneno-popravnom domu Kruševac i kazneno popravnom zavodu Niš, o kojima su govorili: Živica Pavlović, psihološkinja i Aleksandar Vuković, stari komandir.

3.      Internet kao sredstvo komunikacije, mesto zloupotrebe i koristan alat za pomoć deci

Claudia Taylor-East je, ispred organizacije SOS Malta, predstavila dobre prakse iz inostranstva (Kellimni.com) kada je bezbednost na internetu u pitanju. O Internet zavisnosti i internetu kao prostoru za zloupotrebu govorio je Milan Radovanović, specijalni pedagog i predstavnik Defektološkog savetovališta Entera, a o zaštiti dece na internetu govorio je Boris Radanović, ispred britanske organizacije SWGfL - Schools Broadband, Online Safety & Training.ž

4.      Panel diskusija - Vršnjačko nasilje - Reakcija nadležnih i prevencija; Uloga medija

Konferencija je završena panel diskusijom na temu vršnjačkog nasilja, u kojoj su učestvovali: predstavnica institucija Nina Mitić, ispred Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, predstavnik medija Mihailo Jovićević, novinar dnevnih novina BLIC, kao i predstavnici civilnog sektora iz zemlje i inostranstva: Igor Jurić, ispred Fondacije Tijana Jurić, Nataša Raičević, Centar za socijalno preventivne aktivnosti GRIG, Mina Lukić, Centar za integraciju mladih i  Boris Radanović, SWGfL - Schools Broadband, Online Safety & Training.

Konferenciji je prisistvovalo oko 150 ljudi, predstavnika škola, centara za socijalni rad, osnovnih, viših i apelacionih sudova, tužilaštava, policije, zdravstvenih ustanova, gradskih opština, pokrajine, zaštitnika građana i nevladinih organizacija, koji su pasivnim ili aktivnim učešćem bili uključeni u pomenute teme. Konferenciju je vodio Srđan Predojević, novinar.