Vesti

Pričinjena šteta korisnicima grejanja

Dana 19.11.2018. godine u prostorijama CZKD u Beogradu održana je tribina UPSS o načinu na koji se obračunava toplotna energija kao i načinima na koje toplane uvećavaju cenu. Tribina je organizovana za srodna udruženja građana iz različitih gradova kako bi se upoznali sa problematikom i kako bi u daljem radu mogli zajedno da nastupamo. Govornici su bili prof. dr Đokica Jovanović i dr Ratislav Dinić iz UPSS.

Uočeno je preko „Udruženja toplana“ proizvođači toplotne energije usklađuju cene i zajedno nastupaju prema Ministarstvu rudarstva i energetike. Time pojedinačna borba lokalnih udruženja, za prava korisnika grejanja, je otežana. Samo udruživanjem i zajedničkim nastupom moguće je očekivati neke rezultate.

Po završetku tribine održan je sastanak 10 udruženja građana. Prisutni su bili BIRODI Beograd, Samo jako Mladenovac, Za krov nad glavom Beograd, Levi samit Srbije, Čuvari vatre Beograd, Lokalni front Kraljevo, Pokret Tvrđava Smederevo, Inicijativa za Požegu, Ne davimo Beograd i UPSS Niš.

Razgovor se odnosio o boljoj koordinaciji i zajedničkom pokretanju istih problema u različitim sredinama. Svaka organizacija je dobila zadatak da izradi svoje predloge i da se pozovu druga udruženja radi lakšeg ostvarivanja zajedničkih interesa. Razmatrani su dalji koraci oko akcije „ne za mhe“, dogovoren tribina u Nišu na tu temi i jedan sastanak udruženja na Staroj planini.

Rad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“