Vesti

PARTIJSKA ZLOUPOTREBA JAVNOG SEKTORA

U organizaciji Udruženog pokreta slobodnih stanara u Nišu održana je tribina pod nazivom ‘’Partijska zloupotreba javnog sektora’’. Tribina je održana 16. januara 2019. godine u prostoru ‘’Deli’’ pred više od  30 posetilaca.

Na tribini su govorili prof. dr Đorđe Pavićević iz Beograda i predsednik UPSS-a prof. dr Đokica Jovanović iz Niša. Moderator tribine bila je dr Vesna Crnogorac. Profesor Đorđe Pavićević sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu bavi se naučno – istraživačkim radom u oblasti teorije političkih sistema, političke kulture, kao i u oblasti teorije i politike pravde. Profesor Đokica Jovanović, sociolog sa Filozofskog fakulteta u Beogradu bavi se naučno-istraživačkim radom u oblastima odnosa kulture i politike, sociologije kulture te sociologija masovne kulture.

Termin partijska zloupotreba javnog sektora je prema prof. Pavićeviću blaga za ono što se dešava u Srbiji te da se ovaj fenomen može označiti kao zarobljena država, pa čak i kidnapovana država što po njemu podrazumeva kako partijsko zapošljavanje, izvlačenje novca iz javnog sektora i korišćenje u partijske svrhe, tako i prilagođavanje pravila rada institucija sistema političkim ciljevima vladajućih partija. .

"Mi u Srbiji nemamo klasičnu podelu vlasti i ne postoji nezavisnost različitih grana vlasti tako da predsednik Srbije može da bude sve u isto vreme. Može da govori o naknadama za porodilje i o tome kako rade sudovi, ko treba da se hapsi, ko ne treba, kolike kazne treba da budu za različite ljude" – naveo je prof. Pavićević. Isto tako, prof. Pavićević je ukazao i na problem nedostatka stručnjaka koji rade na značajnim pozicijama u ustanovama kao i u  javnim preduzećima pa izostanak znanja i kompetencija prouzrokuje štetne posledice.


Profesor Jovanović je najpre kratko predstavio misiju i aktivnosti UPSS-a podsetivši posetioce da je upravo ovaj Pokret koji je nastao pre 4 godine isticao značaj građanskog aktivizma samim svojim delovanjem. Građanski aktivizam kao način ukazivanja građanima na sve propuste i štetnu politiku lokalnih vlasti posebno u oblasti energetike (grejanja), nekim komunalnim delatnostima do poražavajućih rezultata partijskog upliva u poslovanje javnog sektora koje je sve prisutnije.  

‘’Sada kada više nema privrede, kada država nema više odakle da crpi ta velika sredstva, koja su potrebna i za njihovo delovanje, a i za njihov besmisleni luksuz, ostala je jedna tačka gde se sada najdirektnije sudaraju građani i državna vlast. To je javni sektor a najkonkretnije komunalni sektor - zato što se tu još jedino okreće živi novac’’ - rekao je prof. Jovanović i istakao kako su manjkavosti javnog sektora brojne, poput velikih troškovi, izostanka efikasnosti rada, neodgovornost, ali I odsustvo kvalifikovanih odnosno kompetentnih kadrova i visok stepen korupcije.


Prof. Jovanović se takođe osvrnuo i na navodnu zabranu zapošljavanja u javnom sektoru koja traje već 7 godina, a u stvarnosti je zapravo drugačije. Kvalifikovani polako odlaze u penziju, a zamenjuju ih nosioci partijskih knjižica od kojih nemamo nikakvu korist već samo štetu" - istakao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u našoj zemlji prisutan je i partijsko-politički projekat koji za cilj ima "egzodus obrazovanih ljudi, jer kada bi ovde ostali bili bi nepremostiva konkurencija poluinteligenciji koja vlada u zemlji".

Posle uvodnih izlaganja posetoci su uzeli učešće u diskusiji te ukazali na brojne probleme koje dominantno partijsko upravljanje javnim sektorom izaziva, govorili o nameštenim tenderima (projekti za sufinansiranje medija, kupoprodaja niške TV, gradska toplana…). Posetioci su ukazivali i na opšte teme pitanja pravde i demokratije i sl.

Tribina je trajala nepuna dva sata, pratili su je novinari agencije Beta, Južnih vesti…. Bio je obezbeđen i uživo prenos na društvenim mrežama.

https://www.facebook.com/juznevesti/videos/392445271500627/

Rad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“