Vesti

GARANCIJE ZA MLADE – EVROPSKA PRAKSA

U Nišu je, od 18. do 20. februara, održana 2. Obuka za unapređenje programskih kapaciteta partnerskih organizacija, Edukativnog centra Kruševac (ECK) i niškog PROAKTIV-a, u okviru projekta „Garancije za mlade – evropska stvarnost“. 

Cilj ove obuke je da se osigura kompetentniji rad partnerskih organizacija na podizanju nivoa informisanosti i znanja u lokalnim zajednicama u Rasinskom i Nišavskom okrugu o merama podrške zapošljivosti i zapošljavanju mladih koje se sprovode u EU, a u okviru programa “Garancije za mlade”. U tu svrhu, predstavljena su iskustva i iznet niz primera dobre prakse u sprovođenju ovih mera. Garancije za mlade (Youth Guarantee) predstavljaju posvećenost zemalja članica EU, da mladima (do 25 godina) u slučaju nezaposlenosti ili napuštanja formalnog obrazovanja, u roku od četiri meseca, obezbede kvalitetnu ponudu za: zaposlenje; nastavak školovanja; praksu ili obuku. Predstavnici ECK i PROAKTIV-a, u nastavku obuke, započeli su proces pripreme materijala za izradu Informatora o podsticajnim merama “Garancija za mlade”. 

Cilj projekta „Garancije za mlade – evropska stvarnost“, koji Edukativni centar Kruševac realizuje u okviru druge godine institucionalne podrške, u partnerstvu sa PROAKTIV-om, je doprinos procesu evropskih integracija Srbije i dostizanja EU standarda u oblasti unapređivanja zapošljivosti i boljeg pristupa mladih tržištu rada.  Rad Edukativnog centra Kruševac podržava Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.