Vesti

ECK I PROAKTIV U SKOPLJU – PROGRAM „GARANCIJE ZA MLADE“ U MAKEDONIJI

Predstavnici partnerskih organizacija, Edukativni centar - Kruševac (ECK) i PROAKTIV, boravili su, od 20. do 22. marta, u Skoplju, gde su bili u prilici da se detaljnije informišu o sprovođenju programa „Garancija za mlade“ u Makedoniji. Poseta razmene iskustava je organizovana u okviru programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji” i komponente “Jačanje kapaciteta programskih partnera i mogućnosti za realizaciju Programa razmene iskustava”.

Makedonija je prva zemlja koja je dobila prilku da sprovodi program „Garancija za mlade“, iako nije članica Evropske unije. Kako bi se upoznali sa iskustvom iz ove susedne zemlje, u procesu uvođenja i implementacije mera programa „Garancije za mlade“ (GM), organizovani su sastanci u krovnoj organizaciji - Nacionalnom omladinskom savetu (Национален младински совет на Македонија), kao i sa predstavnikom makedonskog Ministarstva za rad i socijalnu politiku (Министерство за труд и социјална политика). Predstavnici ECK-a i PROAKTIV-a informisani su o aktivnostima sprovođenja GM u Makedoniji, koje u prvoj fazi, između ostalog, podrazumevaju reformu određenih javnih politika, mapiranje mladih iz NEET grupe (mladi koji nisu zaposleni, nisu u obrazovnom sistemu, niti na obuci) i njihovih potreba, uspostavljanje partnerstava, proširivanje obima dostupnih usluga, kao i implementaciju programa u tri pilot optine. Nakon ovih koraka, naredna faza sprovođenja „Garancija za mlade“, u Makedoniji je planirana za period od 2020-2022 godine. Osim pomenutih, u realizaciju programa GM, u Makedoniji su uključeni brojni akteri (institucije/organizacije): Agencija za zapošljavanje, Agencija za mlade i sport, Ministarstvo za obrazovanje i nauku, Ministarstvo za lokalnu samoupravu i dr.

Primeri dobre prakse iz Makedonije i razmena iskustava, značajno su doprineli osnaživanju partnerskih organizacija, ECK i PROAKTIV, za uspešniju realizaciju aktivnosti u okviru projekta „Garancije za mlade – evropska stvarnost“, na nivou lokalnih zajednica u Rasinskom i Nišavskom okrugu. Rad Edukativnog  centra Kruševac podržava Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.