Vesti

STANJE U NIŠKOJ TOPLANI

U okviru Projekta Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji - CS4EU (BOŠ) u organizaciji Udruženog pokreta slobodnih stanara u Nišu je 7. maja 2019. godine održana tribina povodom stanja u poslovanju u niškoj Toplani. Tribina je održana u prostoru UPSS-a pred blizu 30 posetilaca.

Na tribini su govorili:

Čedoslava Ristić, dipl. pravnik, član UO UPSS

Miroslav Cvetković, dipl. inženjer mašinstva (spec. termoenergetika), član UO UPSS

predsednik UPSS-a prof. dr Đokica Jovanović iz Niša.

Povod za održavanje tribine sa ovom temom jesu dugogodišnji problemi i nepravilnosti u poslovanju JKP Gradska toplana u Nišu a na koje UPSS kontinuirano skreće pažnju javnosti te aktivno učestvuje uz pomoć svojih stručnjaka kroz razne modele kako bi ovo značajno javno preduzeće za građane/korisnike toplotne energije poslovalo ekonomično i zakonito. Ključno pitanje već pet godina koje postavlja UPSS jeste: zašto računi za daljinsko grejanje koje je svuda u svetu najjeftiniji oblik grejanja, u Nišu (i Srbiji) daleko prevazilaze ekonomsku moć građana. Neposredan povod za ovu tribinu jeste negativan nalaz Državne revizorske insititucije (DRI) za 2015/2016, koji navodi, na kraju svog obimnog izveštaja, kako Gradska toplana ‘’teško krši dobro poslovanje’’. Rukovodstvo Toplane ni do današnjeg dana nije promenilo ništa u svom poslovanju, a spremno je i na novi katastrofalni potez: javno-privatno vlasništvo – što je još jedan neposredni povod Tribine.

Čedoslava Ristić je iznela ključne podatke iz pomenutog nalaza DRI uz ilustraciju šta ti nalazi o nepravilnom poslovanju praktično znače za građane. U niškoj Toplani trenutno radi 238 ljudi od čega većinu čine administrativni radnici sa prosečnom zaradom od 51.500 dinara. Ovo javno preduzeće uzima kredite i za isplate zarada, dok popis imovine nije urađen poslednjih 10 godina. Javnost ne zna ni gde je 25 kilometara toplovoda. U svom radu Toplana krši brojne zakone: Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o energetici kao i Ustav Srbije, ne poštuje preporuke DRI koja je ustanovila brojne nepravilnosti u radu i dala rok od 90 dana da se isprave. Međutim to se nije dogodilo – izjavila je Č. Ristić na tribini, dodavši da Toplana radi bez licence za rad, da koristi softver koji briše dokumentaciju, isplaćuje zarade znatno više od republičkog proseka, nema evidentiranu imovinu, prihode umanjuje, a rashode uvećava, što direktno utiče na cenu grejanja koju plaćaju građani. Svaki od ovih navoda potvrdila je i Državna revizorska institucija, ali bez odaziva od strane ovog preduzeća, rekla je Ristić i dodala: „Iza svih tih nepravilnosti u radu stoji država. Gradsko veće Niša umesto da kontroliše njihov rad, daje saglasnost. U toku poslednje grejne sezone tri puta je menjana cena grejanja bez prethodne saglasnosti Gradskog veća. Isplaćuju se trinaeste plate. U ovom preduzeću je haos“

Miroslav Cvetković je izneo stručnu ocenu da je za dobro poslovanje ovog preduzeća potreban 141 radnik, umesto 238, koliko Toplana trenutno ima. Od 75 kilometara toplovoda koje Toplana poseduje, nestalo je 25 kilometara, nema ih na popisu. Od 630 do 650 miliona dinara koje ima kao rashode, 270 miliona su troškovi radne snage. Tvrdim da se ušteda od 240 miliona može ostvariti racionalizacijom poslovanja, a taj novac je dovoljan za remont dve kotlarnice – istakao je M. Cvetković, te dodao kako Objedinjena naplata fakturiše Toplani trošak od 72 miliona dinara u neto iznosu, što je sa PDV-om oko 100 miliona dinara. Taj trošak takođe ulazi u cenu daljinskog grejanja koju građani plaćaju. Negativan nalaz DRI spominje podatak da je Toplana nepravilno utrošila 50 miliona dinara, dok je cifra u grejnoj sezoni 2016/2017 više nego trostruko veća i iznosi 187 miliona dnara.

Đokica Jovanović je posebno istakao da je Inicijativa o stupanju u javno-privatno partnerstvo koja je izglasana na poslednjem sastanku Nadzornog odbora Toplane - alarmanta, te izneo primer loše prakse koja se dogodila u Zaječaru. Zaboravlja se da privatna svojina nije lična, ona i dalje ima društveni karakter. U Zaječaru su Toplanu privatizovali i sada imaju situaciju da je privatnik tako „dobro“ radio da je pobegao, tuži Grad za enormnu sumu novca, a Toplana ne radi. Taj ceh plaćaju građani Zaječara – te izrazio zabrinutost da se isto može dogoditi i u Nišu, ukoliko izostane reakcija javnosti.

Posle tribine usledila je korisna diskusija sa građanima. Neki od njih su izrazili spremnost da pomognu Udruženju u njegovim naporima da se nepravilnosti u poslovanju ovog JKP otklone, te će UPSS sa ovim građanima organizovati nove susrete i razgovore.

Ključni zaključak sa tribine jeste spremnost UPSS-a da i dalje kontroliše rad JKP Gradska Toplana sve do organizacije protesta i izlaska na ulice kako bi se sprečilo donošenje štetnih odluka po građane Niša.