Vesti

Žene rade, a muškarci gazduju poljoprivrednim imanjima

Žene su u znatno manjem broju od muškaraca vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, iako je njihova uloga kao poljoprivrednica veoma važna. One i dalje preuzimaju glavni deo neplaćenog rada i odgovornosti, a nemaju vlasništvo nad kućom, ne poseduju zemlju i nemaju sredstava za proizvodnju.

Poljoprivredna gazdinstva se najčešće ne registruju na žene. To potvrđuju i podaci Uprave za agrarna plaćana, koji pokazuju da u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, od ukupnog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, samo u 20 odsto slučajeva registrovani nosilac poljoprivrednog gazdinstva je žena.

U Prijepolju se od 4359  aktivnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava 800 vodi na žene, odnosno tek oko 18 odsto. Priboj broji 2604 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a na ime žena registrovano ih je 501, odnosno 19 odsto. Nešto veći procenat žena vlasnica imanja je u Novoj Varoši, gde od ukupno 2486 porodičnih poljoprivrednih aktivnih gazdinstava žene su vlasnice 585, odnosno 23,5 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2017. godine, o osobama koje su nosioci jednog od 617.000 registrovanih gazdinstava, muškaraca je bilo 510.000, odnosno oko 85 odsto, a žena oko 106.000, odnosno svaka peta žena bila je vlasnica poljoprivrednog gazdinstva. Od 800.000 osoba koje rade na poljoprivrednom gazdinstvu, više od 60 odsto su bile žene.

Pomažući svojim muževima poljoprivrednicima i drugim samozaposlenim muškarcima, žene nemaju pravo na socijalno osiguranje i često nemaju imovinsko pravo na zemljište. Da bi se prevazišao ovaj poslednji aspekt, u nekim evropskim zemljama sprovode se rodno osetljive inicijative, kao što su deljeno vlasništvo nad farmama i poljoprivrednim preduzećima.

Ali, i u Evropskoj uniji, poljoprivreda je profesija kojom dominiraju muškaraci, samo 28% poljoprivrednika su žene, podaci su Eurostata. Nezaposlenost među ženama uglavnom je veća u ruralnim područjima, a tokom poslednjih 15 godina nije primećen napredak u smanjenju postojećih razlika između nezaposlenosti žena i muškaraca.

U strategiji Evropa 2020 se navodi da su poljoprivreda i ruralna područja ključna za postizanje cilja da stopa zaposlenosti stanovništva od 20 do 64 godine iznosi 75 odsto.

Ocena je da je povećanje mogućnosti zapošljavanja i poboljšanje infrastrukture i usluga na selu, neophodno da se privuku i zadrže žene u ruralnim sredinama.