Vesti

У циљу уштеде енергије до 2021. године у Новој Вароши котларница на биомасу

Кorišćenje obnovljivih izvora energije kroz izradu i primenu projekata energetske efikasnosti, plan je opštine Nova Varoš. U skladu sa tim, već 2021. godine u Novoj Varoši očekuju da će u funkciji biti kotlarnica na biomasu. Šta će to značiti za korisnike, a šta na planu uštede energenata?

U osnovnoj školi u Novoj Varoši  u toku su radovi na menjanju stolarije i fasade, a sve sa ciljem da objekat bude energetski efikasan. Još jedan projekat je u planu: izgradnja kotlarnice na biomasu, snage 3,8 megavata.
To se radi u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i nemačkom međunarodnom bankom КMF. Sada mi grejemo od 5 do 9, a kad se uvede ta toplana na biomasu, grejanje će biti 24 sata – kaže direktor „Energija Zlatar“ Zoran Đokić.

Vrednost ovog projekta je oko 2 miliona evra. Grejaće se površina od 60 hiljada metara kvadratnih, a planirano je da se kao energent koriste 80 odsto sečka, 20 odsto pelet.
"Mnogo je manja emisija CO2 što je povoljno za Novu Varoš koja teži da razvija turizam. Ovde takoreći nema industrije i zagađenja i zaista je čist vazduh", dodaje Đokić.

Značajna će biti ušteda i energenata tokom grejne sezone.
"Biće verovatno 50 odsto ušteda. Ako su sad troškovi oko 70 miliona za energente tokom grejne sezone, biće 35", objašnjava Đokić.

Domaćinstva uglavnom koriste neefikasne šporete i peći,  i za jednu grejnu sezonu potroše mnogo više energenata i novca nego što je neophodno.
"To na zapadu se ne može desiti da je zgrada energetski neefikasna. Neće da je puste u upotrebu ako nisu urađene fasada i izolacija. A kod nas mogu da se vide i blokovi, nije problem".

I u Strategiji održivog razvoja opštine Nova Varoš do 2020. godine stoji da su neophodni programi investicionih mera na sanaciji postojećeg sistema daljinskog grejanja radi povećanja energetske efikasnosti i stvaranja preduslova za sprovođenje institucionalnih promena u smislu uvođenja tarifnog sistema i naplate prema utrošku toplotne energije.

www.youtube.com/watch?v=xBM5UtWkkGs