Vesti

Vabilica - krvava zamka

Prepelice, male koke selice, svake godine od 1. avgusta do 30. septembra dok preleću Srbiju na svom putu za Afriku bivaju namamljene u krvavu zamku. Zakonom zabranjene (KZ Član 276) elektronske vabilice, najčešće improvizovane instalacije od zvučnika, akumulatora i mp3 plejera, neprekidno emituju oglašavanje prepelice. Krivolovci vabilice postavljaju na njive sa strnim žitima, na livade i pašnjake. Ovi nelegalni uređaji, pticama već izmorenim od seobe, daju lažne informacije da se na tom prostoru mogu odmoriti, da ima hrane i da je za njih to mesto bezbedno.

Slikovito prikazanu situaciju u kojoj se našla svaka krivolovljena prepelica možete pogledati u novom videu pod nazivom „Vabilica - krvava zamka” putem kojeg Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) želi da edukuje i motiviše javnost da prijave ovakve slučajeve kršenja zakona.

Molimo vas da podelite ovaj video putem Facebook linka i YouTube linka, kao i da javite DZPPS-u ukoliko imate informacije o korišćenju vabilice na mejl: stopbirdcrime@gmail.com ili telefon: 021 631 83 43.

DZPPS organizuje ovu aktivnost u okviru projekta Civilno društvo i javnost zajedno za unapređenje stanja životne sredine u Srbiji” u okviru kog rade na unapređenju zakonskog okvira u pogledu zaštite ptica i prirode u Srbiji, sa posebnom pažnjom na donošenje novih propisa i poštovanje regulativa koji su već usvojene, kroz jačanje kapaciteti civilnog društva i angažovanje javnosti.