Vesti

Učimo od najboljih

Zaposleni Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u studijskoj poseti kolegama u Sloveniji.

Zahvaljujući projektu „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije evropskoj uniji“ četvoro zaposlenih Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije posetilo je sedište Društva za posmatranje i proučavanje ptica Slovenije (DOPPS – BirdLife Slovenia) u Ljubljani i neposredno se upoznali sa njihovim radom, kao i dva prirodna rezervata kojma upravlja ova najveća nevladina organizacija koja se bavi zaštitom i proučavanjem prirode u Sloveniji.

DOPPS je neprofitna nevladina organizacija osnovana 1979. godine koja posluje u javnom interesu očuvanja prirode, zaštite životne sredine i na području istraživačke delatnosti. U mnoge aktivnosti uključeno je više od 1000 članova, volontera i ljubitelja ptica i prirode širom Slovenije, a zapošljava 24 stručnjaka iz različitih oblasti.

Prema rečima direktora gospodina Damjana Denca DOPPS radi na zaštiti ptica i njihovog životnog okruženja. Na taj način oni doprinose očuvanju prirode i blagostanju celokupnog društva. Svoju misiju realizuju kroz zaštitu prirode, naučna istraživanja, obrazovanje i javno delovanje, kao i saradnju sa drugim nevladinim i vladinim organizacijama.

Studijska poseta je realizovana od 21.8. do 25.8.2017. godine. U pomenutom periodu zaposleni DZPPS detaljno su prošli kroz rad Sektora za zaštitu i ornitologiju, da bi potom shodno svojim ulogama u organizaciji bili podeljeni u tri grupe. U prvoj su od direktora Damjana Denca čuli nešto više o unutrašnjoj organizaciji i funkcionisanju DOPPS – BirdLife Slovenia, u drugoj grupi su od gospodina Tomaža Jančara čuli nešto više o pravnom okviru u kome funkcionišu i kampanji „Pravo za prirodu“ (Pravo za naravo) i treća grupa koja je od gospode Primoža Kmecla i Tomaža Mihelića upoznata sa bazama podataka koje vodi DOPPS.

Domaćini su organizovali i poseban događaj za zaposlene i članove DOPPS na kome su gosti iz Srbije prezentovali projekat „Civilno društvo i javnost zajedno za unapređenje stanja životne sredine u Srbiji” i rad Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

„Naše dve organizacije su gotovo istovetne, obe su deo globalnog partnerstva za zaštitu ptica i prirode BirdLife Interntional u kome je DOPPS proglašen za jednog od najboljih partnera zbog čega nas izuzetno raduje da smo dobili priliku da učimo od najboljih“, kaže Radislav Mirić, rukovodilac projekta „Civilno društvo i javnost zajedno za unapređenje stanja životne sredine u Srbiji” i dodaje: „Ono što u mnogome olakšava rad DOPPS jeste funkcionisanje pravne države i činjenica da je Slovenija članica Evropske unije gde se glas organizacija civilnog društva uvažava što se ne bi moglo reći i za Srbiju“.

Ono što je kod zaposlenih DZPPS izazvalo veliko interesovanje jeste dan kada su imali priliku da posete dva od tri prirodna rezervata kojima upravlja DOPPS. Prvo su posetili Prirodni rezervat „Iški morost“ na Ljubljanskom barju gde su od gospodina Željka Salamuna čuli nešto više o načinima upravljanja vlažnim livadama. Zatim su posetili Prirodni rezervat „Škocjanski zatok“ u blizini Kopra gde im je domaćin bio gospodin Borut Mozetić. „Škocjanski zatok“  je primer kako plodotvornosti poverenja države u jednu organizaciju civilnog društva koja je od lokalne deponije napravila prirodni rezervat koji je sada primer dobrog upravljanja zaštićenim područjima. Poseban kuriozitet DOPPS jeste to  da su dva Prirodna rezervata „Iški morost“ i „Ormoške lagune“ u njihovom vlasništvu.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je organizovalo ovu studijsku posetu uz podršku Švedske u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.