Vesti

Predstavljen izveštaj o stravičnom uništavanju ptica u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije predstavilo je „Izveštaj o nezakonitom ubijanju, trovanju, hvatanju, držanju i trgovini divljim pticama u Republici Srbiji za period 2000-2017“ u kome se nalazi 1.849 dokumentovanih slučajeva u kojima je stradalo 220.886 jedinki divljih ptica.

Zahvaljujući projektu „Civilno društvo i javnost zajedno za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ i finansijskoj podršci Švedske uspeli smo da slučajeve nezakonitog uništavanja divljih ptica u Srbiji pohranimo u jednu bazu podataka čiji je rezultat ovaj Izveštaj, kaže Milan Ružić predsednik Društva, i dodaje: Ovaj izveštaj pruža realan uvid u napore koje udruženja građana ulažu u zaštitu prirode budući da je čak 84% slučajeva stradanja ptica pronađeno od strane članova i volontera našeg Društva, a samo 16% slučajeva od strane državnih institucija.

Izveštaj za period od gotovo 18 godina obrađuje 840 slučajeva nezakonitog ubijanja vatrenim oružjem, 169 slučajeva trovanja, 252 slučaja nezakonitog hvatanja i 588 slučajeva nezakonitog držanja i trgovine divljim pticama. Prema rečima Gorana Sekuića iz Svetskog fonda za prirodu, ovo je veliki korak unapred da konačno pred sobom imamo statistiku koja u pravoj meri oslikava u kom se to problemu nalaze ptice i priroda u Srbiji.

Pored rezultata istraživanja, u Izveštaju se nalaze i poglavlja o zaštiti ptica u zakonodavstvu Republike Srbije i preporuke za efikasniju zaštitu ptica u Srbiji. Ovaj izveštaje može da bude paradigma kako proces usaglašavanja domaćih propisa sa međunarodnim može da se izrodi u zloupotrebu, odnosno da se ništa pozitivno ne desi i to je ona opasnost koja vreba u poglavlju 27 koje se bavi životnom sredinom, kaže Milorad Bjeletić izvršni direktor Beogradske otvorene škole, i dodaje: Zbog toga su ovakve statistike od velike važnosti za ceo proces pristupanja Srbije EU, jer bićemo upitani šta se to promenilo i ukoliko ne budemo imali tu zdravu i dobru statistiku onda ćemo u celom procesu tumarati kao guske u magli.

Izveštaj će narednih dana biti dostavljen ministarstvima za životnu sredinu i poljoprivredu, ustanovama za zaštitu prirode, inspekcijama, tužilaštvima, sudovima, policijskim upravama i udruženjima građana.

Snimak sa konferencije za novinare