Vesti

Javna tribina o položaju lokalnih medija u Srbiji – Mediji više naklonjeni vlasti nego istini

U organizaciji Foruma žena Prijepolja i Televizije Forum u Biblioteci Vuk Karadžić održana je javna tribina „Položaj lokalnih medija – pritisci na medije i projektno finansiranje medijskih sadržaja u lokalnim samoupravama“. Učešće na tribini uzeli su predstavnici Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres, Saveta za štampu i Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Javna tribina o slobodi medija na lokalnom nivou, organizovana je kako bi se skrenula pažnja javnosti na pritiske kojima su izloženi lokalni medijii. Na tribini je ocenjeno kako je proces projektnog finansiranja medija netransparentan, kršenje etičkog kodeksa svakodnevna pojava, a autocenzura kod novinara posledica je konstantnih pritisaka vlasnika i urednika medija.

Procenat koji se izdvaja za finansiranje medija iz lokalnih budžeta u većini lokalnih samouprava jedva da prelazi jedan odsto, iako je preporuka medijske kolacije da bi to trebalo da iznosi dva procenta od ukupnog budžeta. Medijska koalicija koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, NDNV, Lokal pres i ANEM, uradila je monitoring konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja u gradovima i opštinama u Srbiji i ocenila da je veliki broj lokalnih samouprava i gradova kršio medijske zakone pri raspisivanju konkursa. Ni članovi stručnih komisija koji ocenjuju projektne predloge, često nemaju nikakve veze sa medijima, niti razumeju šta je javni interes.

Videli smo da je nerazumevanje misije i suštine projektnog sufinansiranja prisutno kod nosilaca vlasti, jer se dešavalo da su predsednici opština i gradonačelnici na kraju menjali odluke stručnih komisija, rekao je generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije Svetozar Raković.

U odnosu na prethodne dve godine od kada traje projektno finansiranje medija, ove godine je za samo tri meseca raspisan rekordan broj konkursa u lokalnim samoupravama, tačnije više od 70, što je tri puta više nego 2015. a dva puta više nego 2016. godine.
Raković ocenjuje da ta ažurnost lokalnih samouprava nije rezultat podizanja njihove svesti o značaju projektnog finansiranja, već je interes vladajućih struktura bio da u predizbornoj kampanji daju novac medijima koji rade u njihovom interesu.
Politički i ekonomski uticaj nad medijima nastavlja da bude izvor zabrinutosti, a neformalni pritisak na uređivačku politiku se vrši i putem distribucije sredstava za oglašavanje. Na tribini je bilo reči i o slučaju TV Forum, kojoj Opštisnko veće nije htelo da produži ugovor o zakupu prostora, a Dom kultrue podneo zahtev kod Osnovnog suda za hitnim iseljenem iz njihovoh prostorija koje koriste devet godina. Direktorka televizije Forum Mileva Malešić rekla je da nema opravdanog razloga da se Televizija Forum iseljava iz prostorija, za koji redovno plaća zakup i daje medijsku podršku kvalitetnim programskim sadržajima prijepoljske kuće kulture.

Istek ugovora o zakupu prostora u Domu kulture i zahtev za iseljenje po hitnom postupku donošenjem privremene mere, je samo još jedan vid pritisaka na ovu nevladinu organizaciju i medij, rekla je direktorka Televizije Forum Mileva Malešić.

Ekonomski pritisci na Televiziju Forum ogledaju se i u tome što se angažuju televizije iz susednih gradova za medijske usluge, kao što su skupštinski prenosi, dok su javna preduzeća za 80 odsto smanjila učešće u oglašavanju na ovoj televiziji.

Položaj većine lokalnih medija u Srbiji nije na zavidnom nivou. Poslednje istraživanje Lokal Pres-a pokazalo je da je zastrašivanje novinara, njihovo omalovažavanje novi vid pritisaka na medije.

Uočili smo jednu tendenciju da kad god se približavaju izbori, pritisci na medije su sve veći, istakla je generalna sekretarka Lokal Pres-a Snežana Milošević.

Savet za štampu beleži sve veći broj kršenja novinarskog kodeksa, što se prvenstveno odnosi na istinitost objavljenih informacija.

Ne možemo ni da očekujemo neku preteranu etiku u medijima danas, jer pogledajmo samo ko su vlasnici medija, ko urednici, a ko „novinari“. Kako da očekujemo nekoga ko je do juče snimao svadbe, da danas ima bilo kakvu novinarsku etiku, rekao je predstavnik Saveta za štampu Stojan Marković.

Na tribini je rečeno i da niske plate i neizvesnost u zadržavanju radnog mesta, osobe koje profesionalno rade u medijima čini podložnim pritiscima i uticajima, a često takvo stanje podstiče autocenzuru.