Vesti

Protest „Da li inspektori čuju muziku na struju?“

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da se u subotu 19. avgusta 2017. godine od 10:30 časova u Beogradu na Trgu Republike i Novom Sadu na Trgu Slobode pridruže mirnom građanskom protestu pod nazivom „Da li inspektori čuju muziku na struju?“. Ovaj skup osmišljen je kao vid iskazivanja nezadovoljstva zbog lošeg postupanja odnosno nepostupanja nadležnih državnih institucija povodom slučajeva masovnog krivolova prepelica.

U Srbiji se svake godine krivolovi više od 60.000 prepelica, podaci su Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično krivolovljenih jedinki, jasno je da se populacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji. Situacije nije bolja ni u drugim balkanskim državama, niti na Bliskom Istoku i severu Afrike gde tokom seobe stradaju milioni ptica.

Od sredine osamdesetih godina prepelice se u Srbiji masovno krivolove na zakonom zabranjen način, uz upotrebu elektronskih vabilica. Ovaj lov ima za cilj ubijanje velikog broja ptica za kratko vreme i posledično brzu zaradu.

„Od 1. avgusta do 30. septembra, kada traje sezona lova na prepelice, širom Srbije više od 800 elektronskih vabilica emituju oglašavanje prepelica i mame ih u sigurnu smrt“, kaže Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: „Korišćenje ovih nelegalnih uređaja krivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih prepelica nego u legalnom lovu, kao i siguran profit nakon što se te prepelice prokrijumčare preko granice“.

Prepelice koje se krivolove u Srbiji neretko se krijumčare u inostranstvo gde njihovo meso dostiže cenu od 10 evra po komadu, dok se za ubijanje u Srbiji plaća 4 puta manje.

Najveća zaplena krivolovljenih ptica u Evropi desila se u novembru 2001. kada je kamion sa oko 120.000 ptica poreklom iz Srbije zaustavljen na granici Slovenije i Italije, a u njemu je bilo više od 40.000 ubijenih prepelica, zamrznutih za luksuzne restorane.

Od tada do danas malo toga se promenilo, a strani državljani, posebno Italijani, Maltežani i Grci i dalje krivolove širom Srbije zaštićeni od strane lokalnih lovačkih udruženja i turističkih agencija koje ih odvode u ove pohode.

DZPPS organizuje ovaj skup u okviru projekta „Civilno društvo i javnost zajedno za unapređenje stanja životne sredine u Srbiji” u okviru kog rade na unapređenju zakonskog okvira u pogledu zaštite ptica i prirode u Srbiji, sa posebnom pažnjom na donošenje novih propisa i poštovanje regulativa koji su već usvojene, kroz jačanje kapaciteti civilnog društva i angažovanje javnosti.