Vesti

Konstruktivan dijalog sa donosicocima odluka podrazumeva i kritiku

Finalna radionica za umrežavanje programskih partnera na projektu „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ organizovana je u utorak, 19. septembra u sklopu regionalne konferencije „Move.Link.Engage. Rethinking Europe and Western Balkans“ („Pokreni se. Poveži se. Aktiviraj se. Promišljanje Evrope i Zapadnog Balkana“).

Radionica je bila posvećena učešću civilnog društva u evropskim integracijama u kojoj je učestvovalo preko 40 predstavnika organizacija civilnog društva iz zemlje i regiona, predstavnici državne uprave, institucija i fondacija sa prostora Zapadnog Balkana i iz Evropske unije, kao i predstavnici medija, te istraživači i aktivisti.

U razgovoru sa šefom odeljenja za razvojnu pomoć pri ambasadi Kraljevine Švedske u Beogradu, gospodinom Olom Andersonom i izvršnom direktorkom udruženja Naša zadužbina, Jelenom Pajović Van Reenen, učesnici panela su diskutovali o dosadašnjem angažmanu civilnog društva u evrointegracijama i došli do zaključka da je civilno društvo most između nosilaca vlasti i građana, te da na tu ulogu ne sme da zaboravi. Evrointegracije su bitne kao okvir za delovanje civilnog društva, ali ne treba očekivati da se sve organizacije mogu i treba baviti procesnim pitanjima koja zahtevaju ekspertska znanja. Naprotiv, potrebno je graditi savezništva utemeljena na evropskim vrednostima i odgovorno pratiti odluke koje nosioci vlasti donose u ime građana.

Ola Anderson istakao je da je za civilno društvo u Srbiji bitno da bude kritički nastrojeno, ali u isto vreme i konstruktivno, pošto je to jedini način da učešće civilnog društva u procesu evropskih integracija bude relevantno, uz značaj konstruktivnog dijaloga, ali i strpljenja u čitavom procesu.  Jelena Pajović Van Reenen naglasila je da je u ovom trenutku uloga civilnog društva da prati i nadgleda proces integracija, ali i da učestvuje u njemu. Ona je dodala da moramo kritički da pristupimo tom procesu i da ne izgubimo iz vida šta je ono što želimo od pristupanja Evropskoj uniji.

U okviru radionice programski partneri su prisutnima predstavili rezultate svojih projektnih aktivnosti i podelili svoja iskustva o izazovima sa kojima su se susretali pri njihovom sprovođenju. Igor Jurić, iz Fondacije Tijana Jurić i Boban Stojanović, iz Krovne organizacije mladih Srbije istakli su kako među građanima i dalje postoji visok nivo nepoverenja u rad organizacija civilnog društva (OCD). Upravo iz tog razloga RES fondacija je u okviru svojih projektnih aktivnosti organizovala lokalne panel diskusije kako bi građane upoznala sa Klimatskom strategijom i platformom Dobra energija u okviru koje su kodifikovane sve informacije u vezi sa zaštitom životne sredine, istakla je Jasminka Oliverić Young. Dejan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava naglasio je da građani i OCD treba da deluju proaktivno i da ne čekaju da budu pozvani da učestvuju u procesima donošenja odluka, navodeći kao primer predlog za izmenu Zakona o javnim nabavkama koji su oni pripremili uoči pripreme novog Zakona koja je u toku. Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je naglasio značaj uključivanja OCD u pripremu za otvaranje poglavlja koje se odnosi na zaštitu životne sredine, s obzirom na to da je reč o tehnički najsloženijem poglavlju kojem će naša država biti u obavezi da se bavi.

Sve dosadašnje rezultate i aktivnosti programskih partnera BOŠ-a možete pogledati na onlajn platformi Transformator.