Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Provera EU stvarnosti

Projekat Provera EU stvarnosti ima za cilj da ojača kapacitete članica koalicije za dijalog sa građanima i javnim vlastima u oblastima koje su značajne za proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i koje direktno utiču na život građana u lokalnoj zajednici.

U periodu od aprila do septembra partneri će, uz mentorsku i uredničku podršku sekretarijata, raditi na pripremi i kreiranju tematskih izveštaja koji oslikavanju stanje u jednoj od izabranih oblasti, na lokalu.

Cilj ovih aktivnosti je ne samo da ilustruju postojeće stanje već i da otvore debatu o rešenjima u oblasti zaštite životne sredine, upravljanja otpadom, ostvarenja ljudskih i manjinskih prava i transparentnosti i odgovornosti javne vlasti.

Izveštaji će mapirati stanje u osam Upravnih okruga - Šumadijskom, Rasinskom, Kolubarskom, Mačvanskom, Zlatiborskom, Zaječarskom, Pirotskom i Nišavskom okrugu. 

Projekat realizuje Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), mreža 15 organizacija i udruženja iz Srbije koje, pored oblasti u kojima samostalno deluju, zajednički rade na procesu decentralizacije i jačanju političke moći građana.

Koalicija se bavi temama koje na svakodnevnom nivou utiču na život građana kao što su centralizacija, neravnomeran regionalni razvoj, učešće građana u procesu donošenja odluka, kao i temama koje (ne)posredno utiču na sam proces donošenja odluka kao što je loš izborni sistem, netransparentna i neefikasna javna uprava, izostanak odgovornosti i transparentnosti i proces Evropskih integracija.

Partneri na projektu su članice koalicije - Društvo za zaštitu prirode Stara planina iz Pirota koje se bavi zaštitom životne sredine i upravljanjem prirodnim dobrima, udruženje Evrokontakt iz Kruševca koje se bavi procesom EU integracije i promocije evropskih vrednosti, Roma centar iz Kragujevca koji radi u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava i udruženje Ars Nova iz Valjeva u čijem je delovanju korišćenje javnih resursa i upravljanje otpadom.  

U okviru projekta biće izrađene četiri analize i dati predlozi za rešenje problema iz ovih oblasti. Istraživanja će dati kredibilne podatke za pokretanje javne rasprave o problemima u ovim oblastima i njihovom uticaju na građane.

Obuke, priprema i izrada izveštaja ojačaće kapacitete članica i koalicije u celini za zagovaranje i učešće u javnom dijalogu kada se radi o vladavini prava, transparentnosti i odgovornosti javnih vlasti i zaštiti životne sredine rezultati su ovog projekta.