Centar savremene politike (European Western Balkans)

Integracije na raskršću: Izveštavanje o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji

 Usled nedovoljno profesionalnog i objektivnog izveštavanja o procesu i značaju evropskih integracija Srbije javlja se problem slabe informisanosti građana i nepravilnog razumevanja važnosti ovog procesa po čitavo društvo. Stoga će projekat nastojati da, pre svega, kroz medijske sadržaje prikaže različite aspekte procesa pregovora Srbije sa Evropskom unijom. Takođe, organizovanjem javnih tribina imaće za cilj da podstakne razumevanje, kao i diskusiju o ključnim temama na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Tome će doprineti i produkcija dva dokumentarca o stanju procesa evropskih integracija Srbije. Razlog za objavljivanje dokumentarnih filmova jeste uočena potreba da se najvažnija pitanja o evropskim integracijama obrade i u televizijskoj formi, u formatu pristupačnom široj publici. Dinamičnost ovog formata će omogućiti znatno veći prodor među građane Srbije od tradicionalnih pisanih i statičnih video formata.

Opšti cilj projekta jeste postizanje bolje informisanosti javnosti o procesu pregovora Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, dok su specifični ciljevi veće prisustvo u javnosti tema iz oblasti evropskih integracija Srbije, veća vidljivost aktera iz civilnog društva u javnosti i pospešivanje javne debate o temama iz oblasti evropskih integracija.

Period implementacije projekta počinje 1. decembra 2020. i traje do 30. septembra 2021. Područje implementacije vezuje se za objavljivanje medijskog sadržaja na portalu European Western Balkans, kao i organizovanje pet tribina na kojima će učestvovati predstavnici civilnog društva i državnih institucija.

Tim: Nemanja Todorović, Nikola Burazer, Sandra Maksimović, Sofija Popović

Aktivnosti:

 1. Analize (Objavljivanje 36 analiza na portalu)
 2. Intervjui (Objavljivanje 6 intervjua na portalu)
 3. Tekstovi (Objavljivanje 36 tekstova na portalu)
 4. Njuzleteri (Objavljivanje 10 njuzletera)
 5. Tribine (Organizacija 5 tribina u Beogradu)
 6. Video intervjui (Objavljivanje 3 video intervjua na portalu)
 7. Izveštaj „Stanje demokratije u Srbiji“ (Objavljivanje, štampa i prezentacija izveštaja, kao i organizacija fokus grupa)
 8. Produkcija 2 dokumentarca o stanju procesa evropskih integracija Srbije

Rezultati:

 1. Povećano prisustvo u medijima tema u vezi sa procesom pristupanja Srbije Evropskoj uniji;
 2. Povećan broj čitalaca medijskog sadržaja o pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji;
 3. Poboljšan kvalitet javne debate o temama u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji;

 

Vesti