Centar savremene politike (European Western Balkans)

 „Između reformi i krize demokratije: Izveštavanje o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji

Usled nedovoljno profesionalnog i objektivnog izveštavanja o procesu i značaju evropskih integracija Srbije javlja se problem slabe informisanosti građana i nepravilnog razumevanja važnosti ovog procesa po čitavo društvo. Stoga će projekat nastojati da, pre svega, kroz medijske sadržaje prikaže različite aspekte procesa pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Aktivnosti koje EWB – Srbija namerava da realizuje u 2022. godini jesu pre svega objavljivanje medijskog sadržaja, uključujući i intervjue, analize, infografike i druge forme, uz poseban naglasak na video format, kao i organizacija događaja usmerenih na ciljne grupe. Težiće se pre svega produkciji kompleksnijeg medijskog sadržaja u odnosu na kratke vesti, budući da je to prepoznato kao znatno bolje sredstvo ostvarenja strateških ciljeva medija. Centar savremene politike i EWB – Srbija će nastaviti da rade i na produkciji dokumentarnih filmova.

Opšti cilj projekta jeste postizanje bolje informisanosti javnosti o procesu pregovora Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, dok su specifični ciljevi veće prisustvo u javnosti tema iz oblasti evropskih integracija Srbije, veća vidljivost aktera iz civilnog društva u javnosti i pospešivanje javne debate o temama iz oblasti evropskih integracija.

Period implementacije projekta počinje 1. januara 2022. i traje do 31. oktobra 2022. Područje implementacije vezuje se za objavljivanje medijskog sadržaja na portalu European Western Balkans.

Tim: Nemanja Todorović, Nikola Burazer, Aleksandar Ivković, Sofija Popović

Aktivnosti:

 1. Analize (Objavljivanje 25 analiza na portalu)
 2. Intervjui (Objavljivanje 6 intervjua na portalu)
 3. Tekstovi (Objavljivanje 25 tekstova na portalu)
 4. Njuzleteri (Objavljivanje 10 njuzletera)
 5. Video intervjui (Objavljivanje 3 video intervjua na portalu)
 6. Izveštaj „Stanje demokratije u Srbiji“ (Objavljivanje, štampa i prezentacija izveštaja, kao i organizacija fokus grupa)
 7. Organizovanje dva događaja
 8. Produkcija dokumentarca o stanju procesa evropskih integracija Srbije

Rezultati:

 1. Povećano prisustvo u medijima tema u vezi sa procesom pristupanja Srbije Evropskoj uniji;
 2. Povećan broj čitalaca medijskog sadržaja o pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji;
 3. Poboljšan kvalitet javne debate o temama u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji;

Vesti