Centar za organsku proizvodnju Selenča

„Nastupajući organski svet”

„Nastupajući organski svet” je projekat sa opštim ciljem unapređenja predpristupnog pregovaračkog procesa EU, kroz aktivno učešće klastera organske poljoprivrede, u delu procesa koji se odnosi na poglavlja neposredno relevantna za organsku proizvodnju: poglavlje 11. Poljoprivreda i ruralni razvoj i sa ovim povezana poglavlja 12. Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna pitanja i 27. Životna sredina i klimatske promene. Period implementacije projekta je april -  septembar 2017. godine.

Nosilac projekta je „Centar za organsku proizvodnju”, Selenča. Centar je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti unapređenja i razvoja organske poljoprivrede. Kada se u Srbiji pomene organska proizvodnja, mnogima je prva asocijacija Selenča. Misija Centra je unapređenje poslovanja članica koje se bave različitim delatnostima u sektoru organske proizvodnje, poboljšanje uslova rada u ovom sektoru, kao i obezbeđivanje kvalitetnih organskih proizvoda, usaglašenih sa savremenim svetskim standardima zdrave hrane, ekologije i zaštite životne sredine.

Partner na projektu je „Luka znanja” Novi Sad. Luka znanja je nevladino i neprofitno udruženje osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, ruralnog razvoja i zelene ekonomije. Misija Luke znanja je promocija i širenje znanja o ekološkim sistemima proizvodnje, posebno organske proizvodnje kao dela zelene ekonomije.

Openning day na kome će projekat biti predstavljen široj javnosti održaće se maja tekuće godine na Novosadskom poljoprivrednom sajmu. Krajem maja predviđeno je održavanje radionice, prvenstveno namenjene stakeholderima, a početkom juna nove radionice namenjene medijima. Krajem leta planirana je radionica namenjena svim ciljnim grupama klastera.

Closing day projekta održaće se na Konferenciji u okviru tradicionalnog Foruma o organskoj poljoprivredi, krajem septembra u organizaciji Centra za organsku poljoprivredu u Selenči, gde će biti predstavljen status predpristupnog pregovaračkog procesa EU za tematska poglavlja, otvoriti diskusija i definisati zaključci o toku i statusu pregovaračkog procesa. Zaključci će biti javno predstavljeni i služiće dalje kao polazna osnova za delovanje i angažovanje klastera organske poljoprivrede u ovoj oblasti. 

Rezultati:

Približavanje predpristupnog pregovaračkog procesa EU  ciljnim grupama, informisanje svih zainteresovanih subjekata o toku ovog procesa u referentnim poglavljima, jačanje kompetencija klastera organske poljoprivrede.