OVDE SMO ZAJEDNO

Projekat „Ovde smo zajedno“ realizovalo je Udruženje BELPA-EKO iz Bele Palanke uz podršku Beogradske otvorene škole i Opštine Bela Palanka. Projekat je izveden na teritoriji Opštine Bela Palanka u periodu od 20. oktobra 2014. godine do 23. januara 2015. godine.

Projekat ima za cilj da doprinese održivom razvoju lokalne zajednice kroz uspostavljanje saradnje civilnog društva i lokalnih vlasti. Specifični ciljevi projekta su:

  • Osnaživanje civilnog društva za saradnju sa lokalnom samoupravom u pogledu unapređenja kvaliteta životne sredine;
  • Unapređenje turističke ponude Opštine Bela Palanka kroz uređenje parkovnih površina.

Očekivani rezultati projekta su povećano učešće i doprinos civilnog društva lokalnoj zajednici u oblastima vezanim za održivi razvoj; kreirane osnove za uspostavljanje institucionalizovane saradnje između udruženja građana i lokalne samouprave u oblasti održivog razvoja na primeru realizovane saradnje između udruženja BELPA-EKO i Opštine Bela Palanka; i poboljšan kvalitet života građana Bele Palanke kroz povećan broj uređenih javnih površina koje su pokrivene bežičnim Internetom.

Glavne aktivnosti na projektu su:

  • Konsultativni proces za razvijanje institucionalizovane saradnje između udruženja građana i Opštine Bela Palanka;
  • Promotivne aktivnosti iz oblasti očuvanja životne sredine i ukazivanje na važnost uključivanja organizacija civilnog društva u donošenje i implementaciju lokalnih politika iz oblasti održivog razvoja;
  • Uređenje parkovnih površina u Opštini Bela Palanka.

Ukupna vrednost projekta je 1.980,00 evra. Opština Bela Palanka sufinansira projekat u iznosu od 1.080,00 evra.

Projekat se realizuje kroz Program podrške udruženjima kroz dodelu malih grantova u okviru projekta “ReForce -  Jačanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave”, koji izvode Beogradska otvorena škola i Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije. Projekat “ReForce -  Jačanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave” finansira Evropska unija u okviru Programa “Podrška civilnom društvu 2012” i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije. Program se izvodi u saradnji sa opštinama Belom Palankom, Bosilegradom, Vladičinim Hanom, Vlasotincem, Novom Varoši, Raškom, Surdulicom, Trgovištem i Čajetinom  i gradovima Užicem i Vranjem.

Ukupna vrednost Programa je 16.432,00 evra. Kroz Program je obezbeđena finansijska podrška partnerskih gradova i opština u iznosu od 6.432,00 evra. U okviru projekta “ReForce – Jačanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave”, kroz Program podrške udruženjima kroz dodelu malih grantova, podržano je 11 projekata udruženja.