UNAPREĐIVANJE SARADNJE OPŠTINE BOSILEGRAD I CIVILNOG SEKTORA

Projekat „Unapređivanje saradnje Opštine Bosilegrad i civilnog sektora“ izvelo je Udruženje „Građanska inicijativa za budućnost“ iz Bosilegrada uz podršku Beogradske otvorene škole i Opštine Bosilegrad. Projekat je izveden na teritoriji Opštine Bosilegrad u periodu od 20. oktobra 2014. godine do 23. januara 2015. godine.

Projekat je imao za cilj da doprinese uspostavljanju saradnje između Opštine Bosilegrad i civilnog sektora radi ostvarivanja strateških prioriteta Opštine Bosilegrad za period 2013-2018. Specifični ciljevi projekta su:

  • Obezbeđivanje učešća civilnog sektora i građana u donošenje i sprovođenje politika na lokalnom nivou;
  • Unapređenje dostupnosti lokalnih servisa Opštine Bosilegrad.

Očekivani rezultati projekta su unapređeni i dostupniji lokalni servisi Opštine Bosilegrad svim građanima. Kroz približavanje servisa lokalne samouprave građanima, građani će steći uvid u prostor za uključivanje u poboljšanje njenog rada i u donošenje i sprovođenje politika na lokalnom nivou.

Glavne aktivnosti na projektu su:

  • Program unapređenja znanja i veština predstavnika Opštine Bosilegrad i civilnog sektora;
  • Informisanje građana o servisima Opštine;
  • Okrugli sto za predstavnike institucija lokalne samouprave i civilnog sektora;
  • Završna konferencija za medije.

Ukupna vrednost projekta je 1.170,00 evra. Opština Bosilegrad sufinansira projekat u iznosu od 270,00 evra.

Projekat se realizuje kroz Program podrške udruženjima kroz dodelu malih grantova u okviru projekta ReForce -  Jačanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave”, koji izvode Beogradska otvorena škola i Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije. Projekat ReForce - Jačanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave” finansira Evropska unija u okviru Programa Podrška civilnom društvu 2012” i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije. Program se izvodi u saradnji sa opštinama Belom Palankom, Bosilegradom, Vladičinim Hanom, Vlasotincem, Novom Varoši, Raškom, Surdulicom, Trgovištem i Čajetinom  i gradovima Užicem i Vranjem.

Ukupna vrednost Programa je 16.432,00 evra. Kroz Program je obezbeđena finansijska podrška partnerskih gradova i opština u iznosu od 6.432,00 evra. U okviru projekta ReForce – Jačanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave”, kroz Program podrške udruženjima kroz dodelu malih grantova podržano je 11 projekata udruženja.