DA (G)RADIMO ZAJEDNO

Projekat „Da (g)radimo zajedno“ izvelo je Udruženje „Veles – Vladičin Han“ uz podršku Beogradske otvorene škole i Opštine Vladičin Han. Projekat je izveden na teritoriji Opštine Vladičin Han u periodu od 20. oktobra 2014. godine do 23. januara 2015. godine.

Projekat ima za cilj da doprinose unapređenju transparentnosti i odgovornosti jedinice lokalne samouprave kroz uključivanje udruženja u kreiranje i sprovođenje lokalnih razvojnih politika. Specifični cilj projekta je:

  • uključivanje civilnog društva u proces planiranja i sprovođenja javnih politika od značaja za mlade od 15 do 30 godina.

Očekivani rezultat projekta je formiran Savet za mlade u Opštine Vladičin Han, koji je aktivno uključen u proces donošenja odluka na lokalnom nivou koje se tiču mladih od 15 do 30 godina, udruženja mladih i njihovih saveza koji deluju na teritoriji Opštine Vladičin Han.

Glavne aktivnosti na projektu su:

  • tribina na kojoj će biti prikazani primeri dobre prakse iz najmanje 3 opštine koje su uspešno formirale savete za mlade;
  • konsultativni proces sa lokalnom samoupravom i civilnim sektorom za formiranje Saveta za mlade Opštine Vladičin Han;
  • pružanje podrške Savetu za mlade u pripremi predloga zahteva Opštinskom veću za prisustvo predstavnika Saveta sednicama Opštinskog veća i Skupštine Opštine kada je na dnevnom redu tačka ili tema koja se tiče mladih;
  • završna konferencija.

Ukupna vrednost projekta je 1.450,00 evra. Opština Vladičin Han sufinansira projekat u iznosu od 550,00 evra.

Projekat se realizuje kroz Program podrške udruženjima kroz dodelu malih grantova u okviru projekta ReForce – Jačanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave”, koji izvode Beogradska otvorena škola i Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije. Projekat ReForce - Jačanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave” finansira Evropska unija u okviru Programa Podrška civilnom društvu 2012” i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije. Program se izvodi u saradnji sa opštinama Belom Palankom, Bosilegradom, Vladičinim Hanom, Vlasotincem, Novom Varoši, Raškom, Surdulicom, Trgovištem i Čajetinom  i gradovima Užicem i Vranjem.

Ukupna vrednost Programa je 16.432,00 evra. Kroz Program je obezbeđena finansijska podrška partnerskih gradova i opština u iznosu od 6.432,00 evra. U okviru projekta ReForce – Jačanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave”, kroz Program podrške udruženjima kroz dodelu malih grantova, podržano je 11 projekata udruženja.